Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СИМОНА РУСЕВА

Берлинската стена пада, а Ципрас влиза в Комунистическата младеж. Сега мечтата му е съвременен вариант на Съветския съюз.

Гърция живее в отминала епоха, макар да си въобразява, че е пъпът на света.

Страната не е преживяла Реформацията, Просвещението и Ренесанса, и ненавижда държавата, както при османското владичество. В 19-и век Гърция все още е била в плен на феодализма и бързо е била катапултирана в модерния свят.
Тези и още интересни тези, които хвърлят светлина върху причините за днешната гръцка трагедия, излага известният гръцки философ и писател Никос Диму (80 г.) в пространно интервю за най-новия брой на сп. "Шпигел".

Предлагаме ви неговите виждания със съкращения.

- Какво става в Гърция, господин Диму? Всички ли полудяха?
- Това, което се представя веднъж на гръцката, друг път на европейската сцена, е театър на абсурда. Има и сарказъм, но и хумор сред трупата. Понятието «трупата» всъщност въведе финансовият министър Янис Варуфакис. За мен това е театрална трупа. Винаги има шоу, все нещо става.

- В момента всичко изглежда е трагедия. Вярвате ли, че гръцкато правителство знае какво прави?
- Изглежда повечето протагонисти в това правителство дори не знаят какво искат. Самите те изобщо не разбират много от случващото се. Техният свят е вчерашен. Почти всички министри идват от комунистическа идеологическа школа. Може и да са се превърнали от догматици в еврокомунисти, да са станали по-модерни и все пак: тяхното мисловно богатство е комунистическото. Комунистическата партия в Гърция, от която те се отцепиха, е и остава сталинистка.

- Има ли стратегия зад обърканата тактика на водене на преговори през последните месеци?
- Мисля, че липсва стратегия. Може би има малко стратегия, малко игра и много импровизация. Вземете финансовия министър Янис Варуфакис. Казва нещо и веднага се отрича от него. Прави нещо и твърди, че не го е вършил.

- И Алексис Ципрас ли е комунист?
- Когато Берлинската стена падна, той току що беше встъпил в Комунистическата младеж. Целият свят ликува и приветства края на блоковата политика, а Алексис Ципрас встъпва в Комсомола. Трудно е обаче Ципрас да бъде вкарван в категории. Той е много умен. Въпреки това е заложник на собствения си начин на мислене - един  поразкрасен комунизъм. Неговият идеал е Гърция, в която 80 на сто от собствеността да е държавна. Той мечтае за една модерна страна, която не се нуждае от помощ, но въпреки това е с висок жизнен стандарт. Като един осъвременен Съветски съюз.

- Ципрас наследник на съветските апаратчици? Откъде идва заключението ви?
- Дори, когато това правителство говори за демокрация, винаги надделяват догмите. Налице е авторитарно мислене. СИРИЗА е сбирщина, мненията са твърде различни, в това правителство теченията са много. Никой обаче не ги изразява открито. Дръзне ли някой да излезе от прикритие и да изрази различна гледна точка, веднага бива отсвирен. Такъв човек бързо е принуден да се коригира, като казва, че не бил разбран правилно. В СИРИЗА има и проевропейци, около половината от членовете на партията са социалдемократи. Но има и такива, като енергийния министър и лидер на лявото крило Лафазанис. Отношението му към Москва е като на дълбоко вярващ християнин към Ерусалим. Когато като член на правителствена делегация беше гост в Кремъл, очите му се насълзиха, толкова беше развълнуван.

По-нататък Никос Диму разсъждава върху правителството на Ципрас: “Гърците избраха правителство, за което банките са нещо лошо, защото олицетворяват капитализма, сиреч най-голямото зло. Частната икономика отвращава това правителство, в неговата политика тя не съществува. При това Гърция се нуждае от предприемачите си, а те спешно се нуждаят от подкрепа. Какво направи досега Ципрас за безработните, които са над един милион души? Нищо, защото тези хора си нямат лоби. Те идват от частния сектор. Правителството се интересува  единствено от публичния сектор. И какъв беше първият му ход след идването на власт? Отново да назначи 500 чистачки във финансовото министерство, уволнени от предходния кабинет.”

Според Диму дори предприятия, които през  последните 25 години са били приватизирани, съществуват единствено благодарение на държавни поръчки. До избухването на кризата държавата е била най-големият работодател и точно това е била основната причина за кризата в страната. От 2004 до 2009 г. броят на държавните чиновници се е удвоил. Всеки е назначавал свой човек и то пожизнено.

“В момента е налице ренесанс на понятието “народ”: “Народът управлява”, “Народът решава”, “Народът вече не иска да го унижават”, цитиран е Ципрас.

Оценката за Варуфакис е: “Той не е нито комунист, нито националист, а преди всичко е един нарцис, каквито са много интеректуалци и хора на изкуството. При него обаче това е пристрастяване. Той страда, когато не го величаят. Ето защо върши странни неща. Той е умен човек, но е заложник на собствената си суета. За мен той е същинския злосторник. Не е добра комбинация да си едновременно арогантен и саркастичен. Така не се печелят приятели. Мисля, че Ципрас тайно му се възхищава. Ципрас е провиницалист. Той не познава друга държава, освен Гърция, до неотдавна не знаеше и дума английски. Въпреки това и двамата имат една характерна черта – те са играчи. И двамата са майстори на блъфирането.”

По отношение на днешния референдум в Гърция позицията на Диму е: “Референдумът може да се окаже капан. Какъвто и да е резултатът от него, след това Гърция ще е по-зле. А и неизвестността продължава да дестабилизира страната. Падне ли правителството, един нови избори ще са катастрофа и то не защото липсват пари за провеждането им. Мога само да се надявам, че зад този референдум не се крие един по-мащабен план. Голяма част от членовете на СИРИЗА искат връщане към драхмата.

Гърците изобщо не са наясно какво би означавало това за жизнения им стандарт. Ние внасяме всичко, дори и лимони. Как ще плащаме всичко това? Ние почти нищо не изнасяме.”
На констатацията, че Ципрас е обещал като премиер да сложи край на политиката на икономии, но да запази еврото, Диму потвърждава: “Това е така. Но впоследствие Ципрас и хората му хвърлиха вината на европейците. Сега над 60 на сто от гърците вярват, че европейците са виновни за сегашната дилема.”

Интересен е анализът на Диму за отношенията на Гърция и Запада: “Това винаги е била една омразна любов. Корените са доста дълбоки и водят началото си от разцеплението на православната църква. Манталитетът на гърците беше силно повлиян от църквата и от компартията. И двете са категорично антизападно настроени. Гърците не вярват на Запада, те всъщност никому нямат доверие. Те търсят вината у другите, сега това са германците. Ципрас крайно обостри тази омраза към немците. Имам приятели, които от години живеят в чужбина и са образовани и умни хора. Сега те са решени да гласуват на референдума с “не”, само за да ударят плесница на германците.”

Защо все пак на общите избори през януари т. г. гърците са дали гласа си за Ципрас? Отговорът е: “Гърците са отчаяни, отчаяни бяха и когато гласуваха за Ципрас. Те повече не искаха да дадат гласа си за онези, които нямаха кураж да променят нещо в страната. Ципрас е симпатичен, млад и добър оратор. Той е и много обигран демагог. Гърците нямат наклонност да погледнат реалността, те обичат митовете. У нас дори в учебниците по история не може да се прочете какво всъщност се е случило в миналото. Хората, които го избраха, си мислеха, че дори да осъществи и една трета от обещаното, ще бъде страхотно.”

Писателят философ обяснява и още една национална черта: “За нас неплащането на данъци е революционен акт. За мнозина гърци държавата винаги е била и още е враг, като че ли все още се намираме под османско владичество. Познавам много богати хора, които не са плащали и цент данъци.”

Дали отношенията на Гърция с Европа завинаги са отровени?
Отоговорът е: “Гърците и европейците никога не са се разбирали добре, в противен случай нещата сега щяха да изглеждат много по-различно. За гърците Гърция е центъра на света, тя е най-великата страна. През миналите години твърде често го повтарях и мнозина не искат да го чуят: Гърция принадлежи към съвсем друга култура, тя не е западна държава. Тя не е преживяла реформацията, просвещението и ренесанса. През 19-и век ние още бяхме заложници на феодализма и за кратко време бяхме катапултирани в модерния свят.”
На питане какви грешки направи Европа, Диму отговаря: “От самото начало европейците не разбираха гърците. Никой не се интересуваше от техния начин на мислене и от техния манталитет. Европейците дойдоха и даваха заповеди. На това един грък реагира алергично. Мисля, че това е манталитетът на всички южноевропейци. Методът беше погрешен. Никой не обясни на гърците какво и защо се случва в страната им. Какво се цели с реформите и защо това би било добре за всички.”

Какво е трябвало да направят институциите – ЕК, ЕЦБ и МВФ?
“Трябваше да изпратят свои представители, които да действат като посредници. Те трябваше да се появят по телевизията, да участват в дискусии, а не да обикалят из коридорите на министерствата като сенки. Те трябваше да застанат открито и да обяснят какво искат да прокарат и постигнат. Ужасно е. Тук се въртят само разни приказки за изнудване. Навсякъде се твърди: ”Европейците ни изнудват!” С какво, за Бога!?  С това, че ни дават кредити? Абсурдно е, но и тъжно”, заключава Никос Диму.

 

Никос Диму е следвал философия в Атина и Мюнхен. Той е известен писател, публицист и преводач. Неговата книга “Нещастието да си грък” излиза от печат през 1975 г., но е актуална и днес. В Гърция е преиздавана 20 пъти. У нас тя излезе в превод през 1997 г. Ето някои извадки:

- Гъркът се опитва във всяка област да бъде извън реалността. И после е нещастен, защото е извън реалността. И после е щастлив, понеже е нещастен.
- Принципно гъркът пренебрегва реалността. Живее два пъти над финансовите си възможности. Обещава три пъти повече, отколкото може да направи. Знае четворно повече, отколкото в действителност е учил. Чувства  и преживява петорно повече, отколкото усеща.
 - Гъркът излгежда щастлив, когато е нещастен. Когато всичко върви добре, се чувства неспокоен и непригоден. Ако няма причина за нещастие, ще се опита да я открие.
- За гърка отрицанието е утвърждение. Така че когато има позиция, я отрича, за да започне пак от отрицание.

Ключови думи

Коментари

Развеселен

Много добро интервю, особено в частта, че църквата и компартията са антизападни. Това е и нашата орисия.

15/15

Сега разбирам, че гърците винаги са живели в комунизъм. Просто имаха исторически късмет и не бяха в съветския блок. Но това при тях винаги е било комунизъм.

Павел

Супер интервю? Браво на КлубZ!Чак сега си обяснявам много неща.

За съжаление ако сменим думата грък с българин интервюто пак е вярно!

И аз това си помислих. Е, може би не за всичко, има известни разлики, но за следния цитет се подписвам с две ръце: "Гърция (да се чете България - бел. моя) принадлежи към съвсем друга култура, тя не е западна държава. Тя не е преживяла реформацията, просвещението и ренесанса. През 19-и век ние още бяхме заложници на феодализма и за кратко време бяхме катапултирани в модерния свят.”

Сякаш говори за милионерите

Милионерите също са самовлюбени и си крият парите, но официално - в офшорки или данъчки убежища, както и данъчни ниши, но разбира се, узаконени. Явно повечето милионери според този писател са гърци, а също и обикновените граждани в целия ЕС! Хайде стига с тази евтина пропаганда, клубе!!! Преминахте всякакви граници.

Интервю план Б :) Пазено за този резултат тази вечер. Иначе досега Желев и сие щяха да са демонстрирали верижни оргазми. :P

дрън ЯРИН

Не съм сигурен, но май един народ за първи път избира ДОБРОВОЛНО комунизма?!? Хак да им е!!!

Удивителни са извадките от книгата (ще потърся тази книга). Не мога да повярвам, че сме толкова еднакви с гърците :). Правилно беше забелязал някой, че сърби, българи, гърци - един дол дренки. Диму добре е обобщил - южноевропейски манталитет.

Този пък Диму ме хвърли в музиката, не че не я познавам :) Дори и така да е това не променя фактите и другата жестока истина, която не се вижда!

Хаха

Тоя "мислител" да не е от ранга на дЕдо Калин? :)))

Определенията за гърците обясняват цялата злоба, която се лее срещу Ципрас тук и в останалите политкоректни медии. Ами ние сме абсолютно същите. И най-активно пишещите тук го показват черно на бяло. Какво да се прави... Балкански полуостров, балкански манталитет, балкански нрави.

мисъл

Ципрас е умен. Да, но бил диктатор. Абе що не се треснете а?! Човек който има силата да управлява страната си според неговите разбирания, човек избрян от народа, човек който прави референдум и близо 2/3 от народа гласуват в унисон с неговите възгледи. Това ли му е диктаторското а? Като Путин. Или диктаторското е в това че не лиже задниците на меркелщайн и монго-обонго???!!!

Ами да я управлява според своите (не неговите, но то на простите комунисти граматиката ви куца) разбирания... И народът да го подкрепя с 2/3, даже след четири години пак да си го избере... Но... без чужди пари (ах, каква засечка)! Но тя Маргарет Тачър не случайно казваше, че комунизмът свършва, когато свършат чуждите пари!

уиски с лед

Тия маладци правят опит да докажат, че има безпатен обяд. Ха дано, ама надали.

Не е вярно, че тази е идеята! В правото си са да докажат, че за други безплатен обяд има, а за тях дори платен няма!!!

Питащият

А защо изобщо бяха приети в еврозоната и как стана тази инфекция. Не са виновни гърците за това което са и са прави да мразят лихварите и една корумпирана държава . Лошото е ,че не се хващат да я оправят като нас , а се спасяват поединично или гласуват за пишман спасители като този Ципрас. И защо в интервюто не става въпрос как е натрупан всъщност този дълг и защо не фалираха още когато стана ясно ,че не могат да си плащат на банките и частните инвеститори . Ами защото гръцките банки бяха вземали кредити от познайте кого за да купуват държавните облигации и дългът беше частен. Защо вместо да фалират още 2010/11, ТЕЗИ ДЪЛГОВЕ КЪМ ЧАСТНИ КАПИТАЛИ БЯХА ИЗПЛАТЕНИ С ПАРИ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ И ДРУГИ ТАКИВА ИНСТИТУЦИИ КАТО МВФ? Защо никой не разследва тази схема за източване на държавите чрез натрупване на външен дълг. Кои са играчите участвали в схемата ?

Тук не обичат такива въпроси. :)

гражданин

всички знаем, кой стопанисва и менажира този сайт! от тук натам близостта на неговата линия с тази на прокобиевата соросоидна пропаганда е съвсем ясна и обяснима. като се абстрахираме от тъпите антикомунистически лозунги,които през 2015 звучат повече от архаично, все едно дебелия шопар Ал.Йорданов ги е изрекъл нищо смислено няма в този "професор". За циментови глави като него всеки, който изрича нещо срещу установения ционистки световен ред е комунист. По тази "логика" повече от половината свят е и ще бъде от комунисти. Обективно погледнато Ципрас много добре знае какво иска и по трудно или по лесно ще го постигне - 30% РЕДУКЦИЯ НА ДЪЛГА, ПО МАЛКО ОТКОЛКОТО СА КАПИТАЛИЗИРАНИТЕ ЛИХВИ И РАЗСРОЧВАНЕ ЗА 20Г., КОЕТО ПРАВИ ПО 1МЛРД.ЕВРО НА МЕСЕЦ. трудно, но платими при модернизация на гръцкиа икономически модел, което е неизбежно и всички дори и Ципрас го осъзнават. другия път - този на МВФ е само преливане на един дълг в друг и в крайна сметка увеличаване на дълговото бреме. няма закъсала държава, което МВФ "подпомага", която да не е фалирала. прочетете цялата история на най-мощната ционистка организация!

Развеселен

Йорданов от вече десетилетие изобщо не е дебел. На такава стойност като тази лъжа са и останалите ти писаници

А каква е вината на кредитора към "кредитохолика" и не трябва ли да той да плати за меракът си да подчини кредитохолика на волята си?

--------------

"Социализма свършва когато свършват парите на другите" М.Тачър спокойно могат да кажат, че са го построили и се е случило както целия соц. блок - фалирали са, защото няма откъде какво да се краде

Георги Кожухаров

Типично за пациенти на д-р Иванов от 4-ти км. Хем мрази държавата, хем иска да е на държавна служба - с всички привилегии, произтичащи от това. Лошото за нас е, че синдромът не е просто гръцки, а балкански, ерго - важи и за нас. С пълна сила.

непукист

Уважаеми колеги,ако клуб Z ви дава трибуна за коментари,в никакъв случай не ви задължава да я използвате!А ако сте против политиката на сайта с подбора на материалите и авторите,просто ги бойкотирайте,вместо да мърморите.Сложете си ръка на сърцето и признайте,че проф. Никос Диму е много точен и е прав!А за историята на дълга не е коментирал защото е философ,а не финансист. Все едно да накарат нашия премиер да коментира историята на изкуството.

Дарина

Днес видях книгата в една книжарница. Погледнах я, но не знаех писателя.Реших да проверя.Сега след като прочетох интервюто с него ислед като виждам как се развиват събитията в ЕС, няма да купя книгата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.