Заглавие на прессъобщение на Министерството на икономиката: "Заместник-министър Любен Петров посети снимачната площадка на филмовата продукция на Боливуд в София"

Текст:

"Заместник-министър Любен Петров посети снимачната площадка на филмовата продукция на Боливуд в София днес. Той бе посрещнат от директора на индийската компания Натарадажан Рамджи, който му благодари за съдействието при организацията на снимките в България и му представи снимачния процес. Заместник-министър Петров разговаря с главния актьор Шарук Кхан, който е в топ 3 на най-богатите и влиятелни актьори в света и е известен като "Краля на Боливуд" и с Каджол, която му партнира във филма. Индийските актьори споделиха прекрасни впечатления от България и изразиха удоволствие от работата си у нас.

Снимките на най-мащабния боливудски проект, реализиран в Европа, ще продължат около 50 дни. Тази продукция се осъществява в България в тясно сътрудничество със Службата по търговско-икономическите въпроси в Делхи, Индия и Министерство на икономиката."

Край на цитата.

Да оставим настрана "високата информационна стойност" на засегната проблематика в прессъобщението на Министерството на икономиката, но това вече просто е прекалено. През последните дни въпросният индийски актьор (б.ред. - само за сведение името му е коректно да се изписва като Хан или Кан, а не като Кхан, по същата логика, по която е възприето и титлата на владетелите на Първата българска държава да е хан, а не кхан) определено бе облечен в кожуха на панаирджийска мечка.

Досега боливудската звезда бе запазена марка на министърката на туризма Николина Ангелкова, чието ведомство през ден надлежно информираше медиите за всяка стъпка на "живата легенда на Боливуд" (това определение също е цитат от прессъобщение на туристическото ведомство).

От икономиката обаче явно също не искат да останат назад. Жестока конкуренция!

Абсурдът е, че поднесени по този начин (неслучайно публикуваме официалната информация в оригинален вид) новините все повече заприличват на Не!новини.

Разбираемо е това, че администрацията няма с какво много да се похвали. През миналата година германските инвестиции у нас намаляха за пръв път от много години, а през последните години сериозни и имиджови инвеститори ни помахаха за сбогом. Достатъчно е да споменем само гиганта Е.он, веригата "Практикер", "Делез" (бившият собственик на магазините "Пикадили", които в момента изпитват много сериозни проблеми), издателската група ВАЦ.

Вместо реални действия за привличане на инвестиции и нови работни места обаче получаваме боливудски звезди. 

На министър Николина Ангелкова трябва да ѝ се признае, че е наместила по-удачно Хан в пиар стратегията си със заявката, че той ще участва в рекламни клипове, с които страната ни ще привлича туристи на необятния индийски пазар - 1,2 милиарда души е населението на държавата. Тя първа се снима с боливудската звезда, както и с колегата му Аджай Девган. Той също бил суперзвезда в Боливуд, нищо че никой у нас хал хабер си няма за това.

В поредица прессъобщения на туристическото ведомство четем как индийските "кино легенди" или "крале" (изберете сами) щели да бъдат последвани от тълпи мургави туристи, които да съживят бг туризма. Щели да снимат клипове за Родината и да я рекламират край бреговете на река Ганг. Нищо че през миналата година страната ни е посетена от 8600 души от многолюдната държава. Но дори Хан, Девган и красавицата Каджол да докарат още 4000 свои сънародници на почивка у нас Министерството на туризма ще има обосновано предположение, че е допринесло за впечатляващ ръст от 50 процента на индийските туристи в България.

Сега остава само и премиерът Бойко Борисов да отиде да се снима със звездите на Боливуд. Не, че нещо, ама след като се щракна при предишния управленски мандат с Джон Траволта, Робърт Де Ниро и Арни, нищо не му пречи да се види на снимка и с по-актуални кино идоли. 

И да не го направи обаче е ясно друго - туристи едва ли ще дочакаме от азиатската държава, но след рекламната кампания, която министрите ни спретнаха на боливудските звезди, нищо чудно баба Пена да смени турските сериали с индийски.