Таксите по потребителските кредити, в които влизат и т.нар. бързи заеми няма да превишават петкратния размер на просрочената лихва по левове и валута. Това стана ясно, след като парламентът прие промени в Закона за потребителските кредити. Така в момента оскъпяването излиза до 50,5%, защото наказателната лихва е 10%, а основния лихвен процент на БНБ - 0,1%, обясни депутатът от БСП Георги Кадиев, който внесе революционната поправката. Предложението на соцдепутата бе отхвърлено от парламентарната икономическа комисия, но мина в зала благодарение на гласовете на ГЕРБ.

"Това обхваща всички потребителски кредити, включително ипотечни и бързи. До момента имаше разграничение до 400 и над 400 лева – сега го няма. Всички настоящи договори, които не отговарят на този закон, се считат за невалидни. Приехме ако някой е платил след датата на влизане в сила на закона лихви по-големи от законовото ограничение, да му бъдат върнати обратно", заяви Георги Кадиев.

В момента годишните лихви по т.нар. бързи кредити, които се издават от небанкови компании, са от 45% до почти 700% годишно, показва справка на Клуб Z. В същото време през февруари годишното оскъпяване по потребителските кредити на банките е 13,32%, показват статистиката на БНБ. Но за отпускане на кредит, банките искат справка за доходите и кредитната история на кредитополучателите, а в допълнение и поръчители.

„Хората ще считат, че тези 50%, които сме заложили, са прекалено високи, но трябва да имат предвид, че голяма част от тези кредити не се връщат обратно. Ако заложим 20%, много от тези компании, които предлагат бързи кредити, няма да издържат на толкова нисък лихвен процент, ще се оттеглят от пазара и ще породим черен пазар. Мисля, че 50 % е абсолютно компромисно и за двете страни. Има компании за бързи кредити, които работят на 30%, защо трябва да подкрепяме тези, които работят на 1200%”, попита Георги Кадиев. Той обясни, че таван на лихвите за потребителски кредити има в три европейски държави, една от които е Италия. 

Депутатите приеха и да отпаднат таксите за управление и усвояване на потребителски кредит, но таксата за одобрение на кредита остана.


Падна и наказателната лихва при предсрочното погасяване на ипотечни кредити ако това става след първата година. Ако клиентът все пак прецени, че иска и може да погаси задължението си до първата година ще дължи наказателна лихва, която е не повече от 1% от сумата на предсрочно погасения кредит.