Нелечимо болна млада жена се отказа от чакането на трансплантация, за да изживее последните си дни като във филма "Да ритнеш камбаната с финес", изпълнявайки списък от желания, пише британският в. "Метро".

22-годишната Чанън Петридес, която страда от муковисцидоза, се отписа от листата на чакащите трансплантация на бял дроб, за да изживее последните си дни по собствен план.

"Знам, че поемам сериозен риск, но искам да се наслаждавам на малкото дни, които са ми останали, вместо да седя и да чакам обаждане, което може никога да не дойдe", казва тя. 

"Никой не дава гаранция, че трансплантираният орган ще заработи, като междувременно няма да мога да изпълня списъка си с желания заради риска от инфекция след операцията. Ако ми даваха още 20 години живот, щях да поема риска за операция, но лекарите казват, че мога да умра на операционната маса или присаденият орган да спре работа до 6 месеца", обяснява Петридес.

В списъка ѝ с желания са включени спа уикенд, сафари (хранене на лъв), полет с въздушен балон, посещение на парижкия Дисниленд, музея на Мадам Тюсо и Лондонския аквариум, полет с хеликоптер, качване на "виенското колело" Лондон Ай, както и ВИП посещение в зоопарк.

Муковисцидозата е генетично заболяване, което води до напълване на дробовете с течност, като по този начин може да предизвика задушаване. То засяга и храносмилателната система.