Нюйоркската аукционна къща Heritage Auctions вади за търга на 2 април огнеупорно копие на книгата "451 градуса по Фаренхайт" на Рей Бредбъри (1920-2012). Това е изключително рядко копие на един от най-известните футуристични романи за всички времена. Екземплярът е част от първото издание на антиутопичния роман, което е отпечатано през 1953 г. в тираж 200 бройки върху негорящи материали.

На нечелите романа ще кажем, а на челите го ще напомним: при 451 градуса по скалата на Фаренхайт (233 градуса по Целзий) се запалва хартията. Действието в романа се развива в измислен (но много подобен на вече съществуващия по това време отсам Желязната завеса) тоталитарен свят. Главният герой на Гай Монтаг работи като пожарникар, което в случая означава човек, който гори книги където и когато ги намери, защото книгите са вредни - те карат човек да мисли с главата си, а не със стомаха или някои други телесни части. Чувствителният Монтаг се опълчва срещу системата, от което въобще не му става по-добре. 

Първоначалната цена на огнеупорния екземпляр е $17 500, но експертите на аукционната къща смятат, че ще се продаде значително по-скъпо.

На търга са изнесени и ред други редки издания от американски, френски и британски автори. Сред тях са първото издание на първата книга за Джеймс Бонд "Казино Роял" от Иън Флеминг, първи копие на "Коледни разкази" от Чарлз Дикенс и една от първите публикувани книги с разкази от Стивън Кинг.