Моника Маковей се прочу в родната си Румъния като архитект на борбата с корупцията. След проведените от нея реформи започнаха разследвания дори срещу действащи политици. Сред осъдените е и бившият премиер Адриан Нъстасе. Маковей бе отстранена от кабинета през 2007 г. От 2009 г. е евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП).

Тя бе у нас за участие в дискусия, организирана от Инициативата "Правосъдие за всеки" .

 

- Г-жо Маковей, знаете ли, че само за няколко часа присъствие у нас вече взривихте бомба? Вече има много атаки срещу Вашите думи...

- Как да ви кажа - свикнала съм с това. Но не виждам защо трябва да ме нападат. Затова, че казвам какво трябва да се направи ли?

- Има редица публикации. В една от тях дори се твърди, че участвате тук в извършването на преврат...

- Ние обсъждаме как да се борим с корупцията. Бях поканена да говоря за моя опит. И го направих. Имаме успешна прокуратура за борба с корупцията в Румъния. Разказах за нейната работа, за съдиите, които осъждат политици или други важни хора - олигарси или бизнесмени. Това е добър пример. Прокурорите и съдиите в моята страна трябва да бъдат аплодирани и похвалени за работата си. Трябваше да кажа как стоят нещата и от политическа гледна точка. Аз бях в правителството и правех това.

От опит знам, че политиците - повечето политици - не обичат борбата срещу корупцията. Те казват, че го правят, но в действителност не го искат. Защото трябва да тръгнат срещу себе си.

- Румъния ли имате предвид или целия свят?

- Мисля, че е в целия регион. Във всички посткомунистически държави преходът към демокрация и пазарна икономика стана без ясни правила, без отчетност, без прозрачни обществени поръчки, с толкова съмнителни приватизации, с дискредитирана политическа класа. Прилагането на законите не бе достатъчно силно. Трябваше да се учим как да правим нещата. Да добавим и корупцията в съдебната система. Всичко това, взето заедно, особено в посткомунистическите страни, създаде корумпирана политическа класа. Това трябва да бъде спряно и да се върви към друг вид политическа класа.

- Това само за посткомунистическите страни ли важи според Вас или не?

- Когато казвам "корумпирана политическа класа на прехода", имам предвид посткомунистическите страни. Разбира се, има корупция на политическо ниво и в други страни. Но не смятам, че е в такива размери като в нашите страни. И ако това се случва в другите страни и бъде открито, то се разследва. Лицето подава оставка. Има кратък процес, оправдаване или осъждане. Но нещо се случва.

Това, което ставаше в Румъния до 2005 г. и това, което става в България, е, че вестниците са пълни с твърдения, хората говорят, но няма разследвания.

Разказаха ми за скандала с банката, (Моника Маковей има предвид КТБ - б.а.) и много други обвинения. Има ли някой осъден на високо ниво? Трябва да промените нещо. Ако искате да следвате съвета ми, следвайте го. Можем да докараме наши прокурори тук да говорят с български съдии и следователи. Да, наистина искаме да го направим.

- Предложихте ли го на българската страна?

- Разбира се. Бях поканена от Инициатива "Правосъдие за всеки". Българското правителство, изглежда, е доволно, че дойдох. Някои колеги от Европарламента казаха, че са щастливи от моето идване. Някои ме чакаха. Не е мой проблем какво говорят сега.

- Казахте днес, че е достатъчно да се намери един прокурор, който да започне да разследва корупията по високите етажи. Когато обаче го няма, какво правим? Трябва да променим закона ли?

- Не. Ако промените закона, как ще дойде този човек? Това е лично решение. Един прокурор трябва сам да заяви: Вижте, аз искам да водя разследване, искам да си свърша работата както трябва, чета тези твърдения в медиите, поемам случая, ако съм компетентен. Трябва да го направите. Не трябва да чакате политическата класа да ви позволи да го направите.

- И ако няма прокурор, който да го прави, какво следва?

- Трябва да го намерите. Не мога да повярвам, че няма никой в България, който да не желае да направи това. Той ще има подкрепа от народа, от неправителствените организации, от гражданското общество. Мисля, че имате политици, които могат да намерят такъв прокурор и да му кажат: Свободен сте да разследвате каквото сметнете за необходимо. Това вече го казах.

На някои прокурори в Румъния им трябваха месеци да повярват в това след годините, в които нищо не се случи, и след натиска, при който тези, които разследваха политиците, бяха уволнявани. Но не отне много време. На тях започна да им харесва тази работа.

- Заявихте днес, че не трябва да губим време за промяна на конституцията. Как тотава ще коментирате днешното изказване на вицепремиера Меглена Кунева, че трябва да се обмислят промени в конституцията, за да може да се отзовават изборните длъжности?

- Не ви трябва да променяте нищо, за да разследвате корупцията в политиката, банковото дело, измамите, прането на пари и други дейности, които удрят по джоба на хората. Просто ви трябва хората да започнат да си вършат работата - следователи, прокурори, съдии. Успоредно с това може да променяте конституцията, ако имате нужда. Но действията, разследванията не трябва да чакат промяна на конституцията. В крайна сметка, на хората им плащат за тази работа, нали? Това е начинът да бъде оценена тяхната ефективност - колко дела са започнали, каква е ефективността на тези дела. И така се вижда какво е нивото на престъпността в страната. Ако е ниско, няма много дела.

Чух, че според конституцията главният прокурор не може да бъде отзован от длъжност за седемте години на поста си, независимо от това какво прави или не прави. Не знам защо е така. При положение, че има лице, което не изпълнява своите задължения - и ако въпросът е има ли на официално ниво борба срещу корупцията - отговорът в този случай е: не, в България няма.

Дейността на главния прокурор трябва да бъде отчетна. И той трябва да бъде отзован. Тази възможност трябва да съществува. Ако това го няма в закона, е много лошо. Но по мое мнение Висшият съдебен съвет трябва да може да го направи при всички положения. Да седите 7 години на поста си без да правите нищо и без да се отчитате - това не е демокрация.

- Бяхте правосъден министър на Румъния малко повече от две години...

- Точно така. Отстраниха ме три месеца след приемането на страната в ЕС - през април 2007 г.

- Какво още щяхте да направите, ако бяхте останали на поста си? И какво освен поста загубихте с отстраняването Ви?

- Лично аз не загубих нищо. Защото си имам професия и правех нещо друго. Аз имам какво да правя. Въпросът е, че трябва да се назначават за министри хора с професия - такива, които не стоят във властта, защото няма къде да работят.

Това, което щях да направя, е да се опитам да продължа с реформата на финансирането на партиите. Направих някои промени в закона. Но това отне много време, защото партиите в управляващата коалиция знаеха, че това е сериозна работа и че аз съм много сериозна по въпроса. И още нещо - след като напуснах правителството, парламентът отмени някои от законите, които приехме преди влизането ни в ЕС. Ето това нямаше да се случи, ако бях останала министър.