Не стихва отзвукът от скандала с президента на "Лудогорец" Кирил Домусчиев, който в петък вечерта нарече журналиста от bTV Димитър Тасев "олигофрен", изгони го и изблъска грубо заради въпрос как се е почувствал на тройния празник на "орлите" при условие, че стадионът в Разград не е пълен (виж тук).

Социалните мрежи са залети от снимки и колажи, от които се вижда, че питането на Тасев е имало основание. Друг е въпросът, че никой няма право да реагира по такъв начин пред журналист. Разбира се, намериха се обществени и медийни "адвокати" на шефа на КРИБ, които съзряха поръчка и провокация срещу Домусчиев. И се усъмниха в професионализма на Тасев.

Вчера собственикът на 4-кратните шампиони се извини. Българската асоциация на спортните журналисти инициира във вторник среща с боса, на която той бил готов да чуе неудобни въпроси, тези и предложения за по-добра работа с репортерите. И лично искал да се извини на Димитър Тасев.

Междувременно Асоциацията на европейските журналисти излезе с позиция по случката, в която призовава да бъдат бойкотирани публични личности при подобно поведение.

Вижте цялата декларация, публикуваме я без редакторска намеса:

"Асоциацията на европейските журналисти-България изразява солидарността си с репортера на БТВ Димитър Тасев, обект на недопустими обиди от страна на предприемача и футболен бос Кирил Домусчиев, предизвикани единствено от желанието на журналиста да свърши работата си. Повече от скандално е, че подобно поведение, демонстриращо очакване за послушание и блюдолизничество от страна на медиите, се наблюдава от човек, председателстващ работодателската организация КРИБ и то на събитие, на което присъстват премиерът и представители на правителството.

Затова намираме, че официалните държавни представители, които в този момент са се намирали в Разград, са длъжни недвусмислено да изразят отношението си към поведението на своя домакин. Очакваме също така реакция на КРИБ, съдържаща отговор на въпроса дали отношението на Домусчиев към представителите на медиите се споделя от останалите работодатели.

Грубото поведение спрямо Димитър Тасев не е прецедент за ръководството на „Лудогорец“ в отношението му към журналисти. През март репортерът от „7 дни спорт“ Симеон Кичуков не беше допуснат до мач на разградския тим с „Литекс“, а по-рано лично Кирил Домусчиев отправи остри критики и заплахи към коментатор от телевизия „Диема“, след като останал недоволен от коментара му за двубоя на шампиона на България със сръбския „Партизан“.

Призоваваме колегите журналисти да покажат, че имат професионално достойнство и да бойкотират публичните личности, които не го зачитат. Унижаването на журналистите и непрекъснатото понижаване на техния социален статус се отразяват пагубно на цялото общество, тъй като е азбучна истина, че без добра медийна среда не е възможно да съществува правова държава и добре функционираща демокрация."