Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Отбор от Масачузетският институт по технологии в САЩ подобри метода за обезсоляване на морската вода чрез слънчева енергия и направи възможни преносими десалинационни системи, които да бъдат пратени навсякъде по света, където има нужда, съобщи MIT News. За постижението си учените са получили и 140 000 долара, вървящи заедно с наградата "Десал" - състезание, организирано от USAID, американската агенция за интернационално развитие.

Участниците в конкурса, изцяло посвете на нови методи за обезсоляане на морската вода, трябва да покажат не метод, който просто работи, а е и ефективен, евтин, изискващ малко енергия и не разчитащ на стардартни горрива. Екипът от MIT са започнали работа с американския производител Системи за напояване Джеин, за да постигнат именно това.

С помощта на енергия, събрана в батерии от соларните панели, електродиализна машина премахва солта от водата и я прави напълно подходяща за пиене.

"Електродиализата работи по следния начин - вода се прекарва между два електрода с противоположни заряди. Понеже солта, разтворена във водата, е изградена от позитивни и негатини йони, електродите ги издърпват от водата, оставяйки сладк в ядрото на потока. Серия от мембрани отделят прясната вода от все по-солената," обяснява Дейвид Л. Чандлър от MIT News..

Десалинационни системи, поддържани от енергията на слънцето, не са нещо ново, и в момента управляващите в Чили и Калифорния предвиждат подобни решения за бедните на вода райони, но технологията досега беше ужасяващо скъпа и като първоначална вноска, и като консумативи. Което, разбира се, я прави особено трудна за възприемане от по-бедните, развиващи се страни.

Ключовото на системата на MIT е процеса на електродиалица, казва Чандлър.

"И електродиализата, и обратната осмоза изискват употребата на мембрани, но тези в електродиализната система саподложени на по-ниски налягания и могат да бъдат изчистени от натрупаната сола като просто се обърна полярността на електродите. Това означава, че скъпите мембрани ще изкарват доста повече и ще им трябва по-малко поправка," обясняявай инженерът на екипа Амос Уинтър.

Според Чандлър, системата на MIT може да превърне 90% от солената вода, вкарана в нея, в сладка, което е впечатляващо, като се има предвид, че процеса на обратната осмоза постига едва 40-60% ефективност.

Процесът вече е тестван в няколко индийски села от 2014 г насам, а Националния десалинационен център за изследване в САЩ е провел 24-часови тестове, за да прецени ефективността и цените по подръжката. Според Мери Бет Григс от Popular Science, само за 24 часа, системата е обезсолила 7950 литра вода.

Следващата стъпка на учените е да тестват машината и в други развиващи се страни, с надеждата, че при тези количества обезсоляване с тази скорост може да се ползва и за напоителни системи в малки фурми.

"Решение, което има потенциала да увеличи двойно възстановяемата вода в околната ни среда, все по-ценен ресурс, ще има огромен ефект въху света," смята инженерката и специалист по околната среда Сюзън Амроуз от Университета на Калифорния, която не е участвала в изследването

Разбира се, от успешната разработка до масовото прилагане ще минат години. А страните, обградени само от още пустиня и без достъп до солена вода, едва ли ще могат да се възползват от технологията оптимално.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.