В четвъртък Европейският съд в Люксембург осъди България за това, че страната ни е организирала фиктивни конкурси за мултиплексите в нарушение на европейските директиви. Сега богатата ни държава ще трябва да плати разноските на проточилото се с години дело и да отстрани нарушението, като от решението на магистратите става пределно ясно, че няма друг вариант освен отнемане на лицензите.

А те пък някак си съвсем случайно преди месец се оказаха собственост на избягалия банкер Цветан Василев, който ги включи в прословутата сделка за 1 евро с руския белгиец Пиер Луврие заедно с БТК, два военни завода и пипълметрична агенция. 

Сега държавата не знае какво да прави. По каква точно процедура да ги отнеме? Да прави ли нови конкурси, за които не се знае дали ще има кандидати? Какво ще стане с хората, които гледат ефирна телевизия? 

Въпросите са много, но отговори ги няма.

Точно както с КТБ. Там централната банка проспала, че иде реч не за трезор, а за  пирамида, но иначе нямала вина. А докато сънувала гуверньорът пял "Назад, назад, моме Калино" прегърнат с Цветан Василев на частно парти, но иначе не смесвал служебни и лични отношения.

На Искров нещата биха могли да изглеждат и така:

"Вярно, 3,6 милиарда лева на данъкоплатеца не са малко, но проблемът е решен. Защо сега пак да ровим в зарастваща рана. Що да не стоя кротко до края на мандата и още няколко месеца да вземам голяма заплата, че после как се храни семейство." 

Подобна логика определено може да вдъхнови въображението и на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, чието ведомство организира скандалните конкурси и определено има съществен принос за накисването с цифровизацията:

"Щом той може да си кюта кротко, аз що да не мога. За мултиплексите държавата бълха я ухапала. Похарчени са милиони, но тридесетина всичко на всичко, нищо работа просто на фона на КТБ. Пък и не съм вчерашен - винаги внимавам да не ме снимат когато пея". 

Извън шегичките Божков определено би могъл да отговори на интересни въпроси. Например:

- Защо КРС под ваше ръководство проведе конкурсите за мултиплексите по дискриминационни процедури?

- Кой ви нареди да се дадат на фирми на Цветан Василев?

- Няма ли да дадете оставка, след като стана ясно, че сте нарушили три европейски директиви и държавата е загубила пари на данъкоплатците?

Б. а. - Вероятно специализираните служби биха могли да измислят още и още по-подходящи въпроси. Стига да искат и да им позволят.