Обществото отчита, че е настъпил етап на нормализация в управлението. Доверието във властта спира да расте, липсват и сривове на одобрението. Започва да се проявява закономерната за напредването на всеки мандат плавна ерозия в обществения комфорт на властта. Нейните първи признаци се забелязаха още в началото на март и се потвърждават и сега. Това отчитат от "Галъп интернешънъл" в последното си представително социологическо изследване за месец април.  То е проведено между 26 март и 2 април сред 1011 души в цялата страна.

ГЕРБ леко пада

Без големи раздвижвания в общата картина изглеждат електоралните нагласи. Единствено при ГЕРБ от "Галъп" отбелязват минимален спад от около 2%. "Разколебани в последните два месеца изглеждат част от избирателите на основната управляваща партия – ГЕРБ. Това е нормалното за политиката у нас постепенно изхабяване на подкрепата в управляващите в хода на мандата", коментират от агенцията.  Въпреки това 23% продължават да заявяват, че на парламентарни избори биха гласували за ГЕРБ срещу близо 15% за БСП (Дистанцията между двете партии е сведена до 8 на сто).  Ако, хипотетично, сега имаше избори за парламент, в него биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и Патриотичният фронт. Изгледи да влязат в НС имат и от „Атака“, и АБВ, твърдят от "Галъп".   

 

 

 

 

Доверието в правителството към началото на април е на нива от 30%, а недоверието - 58%. По отношение на парламента съотношението е 18% положителни оценки срещу 71% отрицателни. В последните месеци традиционно около една трета оценяват президента положително, а около и над една втора - отрицателно. 

Румяна Бъчварова сред най-одобряваните политици

Няма сериозни промени в доверието и към другите публични фигури.  Конкретните данни за личните рейтинги и в този месец са предназначени за абонатите на Политическия и икономически индекс. В идните месеци, при наличие на съществени новости, те могат да бъдат публикувани, уточняват от "Галъп". От агенцията обаче посочват един персонален рейтинг и това е на вътрешната министърка Румяна Бъчварова. "С поемането на новия пост тя очаквано повишава доверието си до 23%, с което утвърждава мястото си сред най-одобряваните министри", е коментарът на агенцията. През февруари доверието към Бъчварова е било 17 на сто, т. е. за два месеца то има ръст от 6 на сто. Все пак трябва да се отбележи, че при липсата на сравнение с позициите на премиера, на останалите членове на кабинета, както и на основните политици, които присъстват в рейтинга на агенцията, е трудно да се направи по обща преценка как точно се представя Бъчварова в очите на общественото мнение. Липсват и данни за това дали се е увеличила разпознаваемостта на МВР шефката. През февруари 2015 г. всеки четвърти българин е отговорил, че не я познава. За нея все пак е сигурно, че не минава по рейтинг своя правителствен и партиен началник Бойко Борисов, доверието в когото се движи между 30-35% от доста време.

Нагласите за развитието на страната - без промяна

Непроменени спрямо последния месец остават общите нагласи към посоката на развитие на страната. 20% намират, че България върви към по-добро, а 63% - към по-лошо. Потвърждават се изводите от Политическия и икономически индекс преди месец.Като цяло, доверието във властта не е продължило своя лек ръст от предишните месеци, но не е и потеглило надолу. Сходна е логиката и в очакванията за икономиката, личните финанси, цените, безработицата и т.н.  

43% очакват общото икономическо положение в страната да се влоши в идната година, 14% - да се подобри, а една трета смятат, че ще остане същото. Половината от запитаните пък очкват материалното положение на собственото им домакинство да остане същото, при една четвърт негативни очаквания и една десета позитивни. Близо две трети очакват цените да растат, една пета – да останат същите, а 5 на сто – да падат. 38% очакват безработицата да расте, 33% - да остане същата, а 14% - да намалява. 

С изборите и установяването на новото правителство всички показатели за икономически очаквания показаха лека положителна тенденция – във връзка с настъпилото известно политическо успокоение. Сега тази тенденция изглежда разколебана, но трябва да се проследи във времето, смятат от "Галъп".

 

Редовното изследване на „Галъп интернешънъл” е проведено от 26 март до 2 април 2015 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1011 българи чрез пряко интервю по домовете. Известно е като Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл”, който агенцията провежда от 1992 г. със собствени средства, независимо от външно финансиране.