Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

1. Колко години са нужни на МВР, прокуратурата (която има власт да въдворява насилствено) и областния психодиспансер, за да вземат мерки в един малък град, в който всички знаят, че има въоръжен и психически неуравновесен човек?

2. Какво е правила служба КОС (Контрол над общоопасните средства) през тези години? 

3. Защо МВР и главният секретар Светлозар Лазаров в продължение на часове не казваха с чия заповед са пратени сутринта полицаите в злополучната акция?

4. Защо през XXI век няма общ регистър на психичноболните в България?

5. Какви щяха да са пораженията, ако Петко не беше „селският Мунчо“, а въоръжен с мръсна бомба, биологично или друго подобно оръжие терорист?

Ключови думи

Коментари

Марин Ташков

И друг път съм го казвал - ние не сме държава по принцип, а по повод и работата на институциите е по същата схема. Превенция на престъпността или на психично болните? Това струва пари и усилия, а ние сме заети да се правим на политици и управляващи и нямаме време за тези неща. Е, ако се появи някакво явление, то за това са виновни всички преди нас, а ние сме само добронамерени идеалисти... Стига, бе... Държавата е пълен ташак! Политиците ни не са дори ташак! Кога някой ще се изправи и ще го каже от някаква висока трибуна?! Никога! Дотогава "Мунчовци" ще изперкват и ще трепят "барети". Да ти таковам и спецчастите, щом някакъв психично болен убива един и ранява трима, а те седят отвън и му викат "Петко, предай се!" Държава?! Ташак....

Index

Регистъра на психичноболните не е работа на МВР. Вихра Миланова, националния консултант по психиатрия в момента настоява за него.

Вяра

Не само пет въпроса, не само към лясковското, или към цялото МВР... Въпросите са много и към различни институции, най вече към парламента за "дупките" в законодателството. Наистина, не е работа на МВР да регистрира психично болните. Обаче, не е работа и на "Бърза помощ", да се отзовава при буйство или неадекватно поведение на човек - питат регистриран ли е? Ако е регистриран - добре - търсиш психодиспансера, но ако не е?! Гръмки приказки за електронно правителство, камари пари похарчени за това, пък един регистър на лудите няма кой да направи... Алооо, здравното министерство, чуете ли? Бог да прости загиналия полицай, но слава Богу, жертвата е само една. Представете си тоя екшън през деня, в голямото междучасие на близкото училище... Заспала администрация, калпави закони - какво да очаква човек?!

надежда Ковачева

Стефан Миланов правилно пита. Законът за здравето го има, но няма кой да го прилага. Задълженията не са изцяло на полицията. Напротив. Чл. 157. Задължителното настаняване и лечение може да бъде поискано от прокурора, а в случаите на чл. 154, ал. 3 - и от ръководителя на лечебното заведение.Полицията е трябвало да съобщи на прокурора и на шефа на психиатричното отделение или болница и евентуално да съдейства при настаняването на болния в лечебно заведение. Всички са бездействали. Ето това е.

Doctora

Инструкция № 1 за дейността на здравните органи при настаняване на лица в психиатрични стационари по принудителен ред МЗ Държавен вестник брой: 48 Година: 2004 Орган на издаване: МЗ Дата на обнародване: 08.06.2004 Раздел I ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. Тази инструкция урежда дейността на здравните органи при настаняването в психиатрични стационари на лица за провеждане на задължително и принудително лечение и за извършване на съдебнопсихиатрична експертиза. Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 44 от 1991 г.) Задължителното или принудителното лечение се провежда в държавните специализирани медицински заведения, определени със заповед на министъра на здравеопазването. (2) В психиатричните стационари се приемат и настаняват по принудителен ред само лица, за които има: 1. писмено разпореждане на главния лекар на здравното заведение, в което е разкрит психиатричният стационар - чл. 36, ал. 5 от Закона за народното здраве (ЗНЗ); 2. (Частично отменена с Решение № 4701 от 25.05.2004 г. по адм. дело № 1149 от 2004 г. - ДВ, бр. 48 от 2004 г.) писмено разпореждане или постановление на прокурора - чл.155, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК); 3. определение или решение на съда - чл.36, ал. 3 и 4, чл.59, ал. 1 ЗНЗ, чл.89, букви "б" и "в" и чл.92, ал. 1, 2 и 4 от Наказателния кодекс (НК) и чл.155, ал. 1 НПК.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.