Тежки дискусии в социалните мрежи се заформиха, след като стана ясна новината, че жена ще съди мол, защото охранител й направил забележка да не кърми публично и я отпратил към стаята за повиване на деца. Деница Панайотова се почувствала засегната и сега Българският хелзински комитет завежда дело за полова дискриминация.

Това е казусът. Новината като че ли не предполага ожесточението, с което е обсъждана по форумите. Поне на пръв поглед. Тя обаче се дискутира в детайли и вече е разнищена до най-различни нива - джендър права, юридически основания за иска, международен опит, народопсихология, културни препратки с позовавания на творчеството на Владимир Димитров-Майстора и ренесансови гении, в чиито творби често има по някоя кърмеща мадона с гола гръд.

Проява на ексхибиционизъм ли е кърменето на обществени места (мол)?

- Кърменето е интимен акт, твърдят някои моралисти. Толкова е интимно, колкото всяко нормално хранене. Гладен си, ядеш, отвръщат защитниците на свободното кърмене.

"Толкова е интимен тоя момент, колкото е яденето на баничка на публично място. Кърмене = хранене на бебе. Не е нужно нито да е вкъщи, нито да е скрито", твърди читателката Весела.

- Продължение на морализаторските доводи: правилно ли е да се показват женски гърди публично. 

Може да се посмеете, разбира се, на този внезапен пристъп на пуританизъм и морална свенливост, но оказва се и това е аргумент в широката дискусия.

Обратните доводи - по-морално ли е, като гледаме полуголи жени, които натрапват силикона си, "не сме ли се нагледали на кифли, които си размятат циците", пита друга читателка. Сред аргументите е и "кърменето е ползване на гърдите за истинското им предназначение".     

Мадона Лита на Леонардо да Винчи. И големите майстори бяха вкарани в аргументацията "за" кърменето на публични места.

- Естетическо ли е

Освен моралисти сред противниците на кърменето на обществени места се оказват и естети.

"Аман от тъпотии... Чудя се , ако се изакам на средата на мола, на кърмещата ще й е приятно ли ???? Има някой неща, които са интимни - между мен и тоалетната, между нея и детето й. Не че ми дреме особено кой къде се кърми, но аз лично имам дълбока естетическа непоносимост към увиснали гърди и гледката на такива ми причинява безсъние, гърчове и пристъпи на паника. Моите права кой ще защити????", пише читател.

Контрааргумент, отново читателски:

"Някой беше казал: "Щом ви притеснява да гледате кърмеща жена, тогава си сложете качулка". Без да се имам за каквато и да било активистка, кърмила съм децата си в какви ли не обстановки, при какви ли не обстоятелства - по молове, по пейки, по летища, в сумати държави по четирите краища на света (включително и в арабски такива, където жените са забулени до петите) и никой никога не е посмял да ми направи забележка. Що за безобразие! Тия от бг моловете вече като какви се изживяват? Коректори на едно прогнило общество, което се стряска от кърмещите майки, но това не му пречи да хвърля гюбеци пред разни разголени гърли. Ай сиктир", гневи се Yana R. Alexandrov.

Частна собственост или публично пространство

- Следващ спор: имат ли право да решават сами в мола. Каква територия е там - частна собственост или публично пространство?

"В Германия имах много подобен случай и при него важи тъй нареченото къщно право. Молът е частна собственост и практически собственикът (носителят на къщното право) може сам да си избира кой да пусне в мола и кого не - в нашия случай това е охранителят. Ситуацията на улицата или в държавно учреждение е друг въпрос. Това от правна гледна точка, моралната е вече нещо друго. Аз бих го праснал тоя охранител по капачката на коляното", е мнението на читател от Германия.

- Да се кърми в стаите за повиване не е удобно. Те са билзо до тоалетните или част от женските тоалетни.

Припомня се и казус от САЩ с кърмещи майки. Тъй като редовно ги пращали да кърмят в тоалетните и в стаите за повиване, те започват кампания със снимки на хора в тоалетни с въпроса: Вие, нали не бихте се хранили там?

Кампанията в САЩ.

По- неутралните питат: Не е ли по-просто молът да се извини на жената, а съдът да се занимава с по-смислени неща?

Някои го обръщат на шеги: Как може да не искаш да не гледаш жена, която кърми? Това са цици.

Подобни смешки обаче хич не допадат на поддръжничките на кърменето и една от тях предпреждава: Не закачайте майките. Майчинството превръща жените в лъвици.

Какво става с моловете?

От конкретния случай с грубото отношение към кърмещата майка изплува и по-големият проблем - с качеството на охраната и на обслужването в моловете.

"Тия молове не са за хора със слаби нерви - охраната има свободата да убие човек, защото им прилича на клошар, да изгони жена с бебе, защото кърми публично... не е ли твърде много свободата на действие, пита Атанаска Иванова.

"В мола може само да се убива", е един от най-кратките и най-съдържателни коментари на Пейо Колев, собственик на сайта "Изгубената България".