"Вашата формация е била и управляваща, и опозиционна. Преживели сте смени на режими. БЗНС последователно е отстоявала европейските ценности и демократическите идеали."

Така вицепремиерът Румяна Бъчварова поздрави земеделците от БЗНС (част от Реформаторския блок, б.р.) за конгреса им. Почти половината правителство уважи форума на партията на военния министър Николай Ненчев.

Историческата памет на БЗНС била от изключителна важност за стабилността на управлението, каза още Бъчварова. От името на премиера Бойко Борисов тя благодари за участието на БЗНС в управлението.

Финансист номер едно Владислав Горанов каза, че ценностите на земеделците били изконни житейски ценности. "Робът се бори за свобода, свободният за съвършенство - коментира Владислав Горанов. - Време е в политическия диалог комплексите от робството да преминат и политиците да се борят за съвършенство."

Просветният министър Тодор Танев пък призова събралите се делегати: „Приемете ме сред вас! БЗНС - това е България, БЗНС това е морал, защото е пречистен чрез страдание - допълни Танев. - БЗНС това е бъдеще, защото е с чисто минало, БЗНС това е Европа." Той наблегна, че БЗНС е модерна партията, защото е в Реформаторския блок.

Поздрав отправи и министърът на културата Вежди Рашидов: "Искаме, не искаме - потомци сме на земеделци, констатира той и заключи, че има нужда от земеделци.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев сподели, че на конгреса бил на гости в семейството си. "Трябва да се научим да се смиряваме лично, да бъдем заедно на всяка цена - сподели той. - Разединени няма да се преборим с проблемите, които има сега, нито с проблемите, които ще има утре", прогнозира Кънев и пожела РБ да е единен.

Найден Зеленогорски от България на гражданите нарече делегатите „почитаеми страдалци на българската демокрация". Той посочи, че ДБГ разчитат на БЗНС за осъществяване на важните реформи.