Във вторник, 24 февруари, стартира кампанията с акциите на "Левски" и дори на този етап - точно на старта, въпросите са доста. Хората не знаят някои основни неща и питат, а по един казус спорят дори юристи. Има ли право Тодор Батков да отдава дяловете си безплатно, както афишира?

Не е ли това публично предлагане (IPO), дори самата процедура за което е сложна, изисква време, конспект и т.н.? Клуб Z научи, че юристите на собственика на "сините" са задали въпрос на Комисията по финансов надзор дали е IPO и чакат официален отговор.

Неслучайно още в началото на "Герена" се разграничиха от миналогодишната кампания на ЦСКА - не само заради историческото противопоставяне. При "червените" беше публично предлагане с цел увеличаване на капитала на дружеството и излизане на борсата. В "синия" лагер не е така - Батков отдава от личните си акции, не емитира, а капиталът не се вдига, на този етап остава същия. "Левски" няма да стъпва на борсата.

Босът прибягва до хитър ход - желаещите даряват пари, срещу които получават акции. Изглежда като директна продажба, но всъщност не е. Тук е разковничето.

Дялове ще бъдат предоставяни в пакети от 100, 1000, 10 000, 100 000, 1 000 000 акции, всяка от които с номинална стойност от 1 лев, или кратни на тези бройки, в зависимост от размера на направеното дарение в полза на ПФК "Левски” АД, се казва в официално становище на клуба от "Герена".

Онези, които ще отидат на стадион "Георги Аспарухов" от утре (вторник) с идеята да станат акционери, трябва да знаят следното по отношение на самата процедура.

Давате, да речем, 100 лева. Срещу тях се издава бележка за дарение. С въпросния документ следва издаване на временно удостоверение за 100 акции и вписване в книгата на акционерите. Тогава ще бъдете акционер в "Левски". Процедурата е анологична и ако предпочетете да внесете определена сума по банков път.

Тодор Батков е отпечатал готови удостоверения, в които ще се прибавя само името на новия акционер. На този етап са предвидени за отдаване около 10 процента от дяловете на адвоката или 2 милиона.

Кампанията приключва на 24 май - на рождения ден на "синия" клуб.  Припомняме отново: афишира се като дарителска и от двете страни. Със събраните средства "Левски" разчита да погаси дълговете си и към края на месец март да вземе лиценз за евротурнирите.