Заради нарастване на напрежението в Близкия изток редица държави, сред които Индия, Франция, Полша и Русия призоваха своите граждани да не пътуват до Иран. Германия и Австрия предупредиха намиращите се там германци и австрийци да напуснат страната, предава БНР.

Австрийските авиолинии станаха поредната авиокомпания, която спря полетите си до Техеран.

Нидерландската авиокомпания KLM обяви, че самолетите й няма да преминават през въздушното пространство на Израел и Иран от съображения за сигурност. Полетите до Тел Авив, който е разположен на сердиземноморското крайбрежие, ще продължат да се изпълняват нормално.

Служебният премиер Димитър Главчев получава своевременна и най-актуална информация от служебния министър на външните работи Стефан Димитров относно ескалиращото напрежение в Близкия изток. Това съобщиха от правителствената пресслужба. 

Българското правителство следи с повишено внимание ситуацията и е в готовност да предприеме необходимите действия за защита на българските граждани, намиращи се в региона, се посочва в съобщението. 

От Министерството на външните работи напомнят, че българските граждани могат да се обръщат за съдействие денонощно на телефонните линии на:

- Дирекция "Ситуационен център" в МВнР: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg;

- Посолство на Република България в Израел: на дежурния телефон за спешна връзка е: +972 54 595 4379 или имейл на електронния адрес на консулската служба в Тел Авив: Consulate.TelAviv@mfa.bg

- Посолството Република България в Техеран: на тел.: + 9821 88775037 или на електронна поща еmbassy.tehran@mfa.bg, както и при извънредна ситуация и в извън работно време - на мобилен тел.: +98 9305683409.

БТА припомня, че израелските сили са атакували нови цели в ивицата Газа и в южната част на Ливан, съобщиха днес официални лица на фона на нарастващите страхове за разширяване на кризата в Близкия изток, информира ДПА.

Вчера подкрепяното от Иран ливанско движение "Хизбула" заяви, че е изстреляло десетки ракети по израелски позиции в отговор на израелски атаки срещу Южен Ливан, предаде Франс прес.

Отвлеченият контейнеровоз

Техеран извършва пиратство и трябва да бъде подложен на санкции заради това, заяви днес израелският външен министър Израел Кац, след като бойци от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция завзеха свързан с Израел товарен кораб в Ормузкия пролив, съобщават Ройтерс и БТА.

„Режимът на аятолах Хаменей е престъпен режим, който подкрепя престъпленията на „Хамас“ и сега извършва пиратска операция в нарушение на международното право“, заяви Кац.

„Призовавам Европейския съюз и свободния свят незабавно да обявят Корпуса на гвардейците на Ислямската революция за терористична организация и още сега да наложат санкции срещу Иран“, допълни той.

Междувременно компанията оператор на контейнеровоза потвърди, че Иран е го е превзел и заяви, че работи "със съответните органи" за безопасното му връщане и за осигуряването на безопасността на 25-членния му екипаж.

Телевизия "Ал Арабия", позовавайки се на неназовани източници, съобщи, че на борда на товарния кораб е имало 20 филипинци и той е пътувал към Индия.