Първите четвъртфинали в Шампионската лига предложиха общо десет гола, обрати, страхотно надиграване и резултати, които предполагат непредсказуеми реванши.

"Реал" (Мадрид) и "Манчестър Сити" направиха 3:3 на "Бернабеу" в мач с два обрата. А "Арсенал" и "Байерн" (Мюнхен) завършиха 2:2 в Лондон. Реваншите са идната седмица.

"Реал" - "Манчестър Сити" 3:3

Най-успешният отбор в турнира и актуалният му първенец водят битки за поредна година.

Гостите поведоха още във втората минута чрез Бернардо Силва, който изненада стража на мадридчани Андрий Лунин. Домакините обаче направиха светкавичен обрат.  В 12-ата минута при шут на Едуардо Камавинга извън наказателното поле топката рикошира в Рубен Диаш и попадна в мрежата на "Сити".

Две минути по-късно Родриго се разписа след извеждащ пас на Винисиус, като прокара топката между краката на защитник и покрай вратаря.

В следващите минути гостите повече владееха топката и имаха териториален превес. След почивката те на свой ред направиха пълен обрат за минути - при това с красиви голове.

В 66-ата с ефектен шут от дъгата на наказателното поле Фил Фоудън порази горния десен ъгъл на вратата на Лунин. Пет по-късно Йошко Гвардиол даде преднина на английските шампиони с топовен удар от същата дистанция.

Зрелищните попадения продължиха и "Реал" (Мадрид) стигна до 3:3 с диагонален изстрел от воле на Федерико Валверде в 79-ата минута.

"Арсенал" - "Байерн" 2:2

И този сблъсък има богата история в Шампионската лига, като "топчиите" са "клиенти" на баварския колос, който след над десетилетия е на път да сдаде титлата на Бундеслигата. Така му остана да гони "само" европейска слава.

"Арсенал" поведе в 12-ата минута, когато Букайо Сака получи топката в наказателното поле от Бен Уайт и изпрати фалцов удар от около 12 метра в далечния ъгъл на вратата на гостите. Малко след това Уайт изтърва да удвои.

А гостите отговориха ударно. В 18-ата минута Серж Гнарби, тръгнал в големия футбол от "Арсенал", получи топката след мълниеносна контра и изравни. След половин час игра Хари Кейн - друг стар познайник на "артилеристите", бъдейки дълги години част от "Тотнъм", вкара от дузпа и даде преднина на баварците.

И двата съперника имаха добри атаки, при които можеха да отбележат.

"Арсенал" изравни в 76-ата минута. Габриел Жезус дриблира покрай двама защитници на "Байерн" в наказателното поле и подаде към непокрития Леандро Тросар, който бе точен за 2:2. В самия край Кингсли Коман можеше да донесе победа на германците, но удари греда на метри от голлинията.

Секунди преди края Букайо Сака излезе сам срещу Нойер, но преминавайки покрай него се спъна в десния му крак и падна. Малко след това съдията даде край на мача, домакините остро протестираха за дузпа.

На пресконференцията обаче претенции имаше и "Байерн". Оказа се, че при 2:1 Салиба е докоснал топката с ръка при удар от вратата, след като вратарят му е подал, но той явно си е мислел, че кълбото не е в игра. Това каза Томас Тухел. Той добави, че попитал съдията, който му отвърнал, че за такава "детинска грешка" не може да отсъди 11-метров удар на четвъртфинал.

И двете ситуации остават доста спорни.

Мачовете преминаха при засилени мерки за сигурност, след като организация и сайт, свързани с Ислямска държава, отправиха заплахи за тероризъм по стадионите.

Така ще бъде и тази вечер за другите два четвъртфинала - "Пари Сен Жермен" - "Барселона" и "Атлетико" (Мадрид) - "Борусия" (Дортмунд). Властите в Париж и Мадрид обявиха, че ще има повече полиция и проверки. Те предупредиха запалянковците по-рано да заемат местата си, да не оставят съмнителни пакети, да не злоупотребяват с алкохол и т.н.