"Арсенал" и "Барселона" са поредните четвъртфиналисти в Шампионската лига, но ако за единия гранд не бе много трудно да спечели реванша от 1/8-финалите, другият мина през 120 минути и дузпи.

Това са "топчиите", които след 1:0 (общо 1:1 в редовното време на двете срещи) срещу "Порто" на "Емиратс" не успяха да решат спора в игровото време и стигнаха до 11-метрови удари - 4:2. Лондончани са в топ 8 на турнира за първи път от 2010 г. насам.

През първото полувреме и двата отбора пропиляха възможности, като на два пъти "драконите" можеха да стигнат до аванс чрез Еванилсон.

В 41-ата Леандро Тросар откри с диагонален удар. След почивката натискът на домакините се засили, но намеси имаше вратарят на гостите Диого Коща. Защитата им удържа и в продълженията, така се стигна до дузпи.

Мартин Йодегор, Кай Хаверц, Букайо Сака и Деклан Райс бяха точни за "Арсенал". Пепе и Марко Груич се разписаха за "Порто", но ударите на двама бразилци - Вендел и Галено, бяха отразени от Давид Рая - в един и същи ъгъл.

След мача треньорът на португалския гранд Сержио Консейсао се оплака от мениджъра на "артилеристите" Микел Артета - обиждал семейството му - на испански език. Двамата се сдърпаха по време на сблъсъка, а и след драматичния му край.

"Казах му, че човекът, когото той оскърбява, вече не е между живите. Нека да не прави повече такива неща, а да си гледа отбора, защото той няма достатъчно качество, за да играе на това ниво, каза Консейсао на пресконференцията. - За мача мога да кажа, че се гордея с моите играчи. "Арсенал" беше по-слаб и в двата мача и едва ли някой ще го оспори. Заслужавахме да продължим. Имахме 1-2 добри положения в продълженията и то срещу отбор, който по принцип вкарва много голове, лидер е във Висшата лига."

Микел Артета отрече казаното от опонента му за обиди към семейството. Той отказа да коментира темата, казвайки, че двамата просто са разменили реплики.

"Много се радвам! Изминаха 14 години без участие в топ 8 в Шампионската лига, а това е много време за клуб като "Арсенал". Това показва и колко трудно ни беше. Наложи се да се потрудим доста, за да намерим вълшебния момент в края. Всички се старахме да изтръгнем победата и накрая ни се получи", рече испанецът.

В същото време на стадиона на хълма Монтджуик "Барселона" победи "Наполи" с 3:1 (1:1 в първия мач). Двубоят можеше да има друг развой, но Виктор Осимен пропусна още в началните минути.

Барса нанесе двоен удар в 15-ата и 17-ата, когато реализираха Фермин Лопес и Жоао Кансело. "Наполи" бързо върна интригата - чрез Амир Рахмани в 30-ата, а малко по-късно можеше и да изравни.

Италианският тим имаше претенции за дузпа при акция на Виктор Осимен в 50-ата, но съдиите подминаха ситуацията.

Нататък "блаугранас" определено имаха преимущество и няколко пъти бяха пред трето попадение. Това се случи в 83-тата, когато Роберт Левандовски сложи край на спора.

Днес са последните осминафинални реванши. "Атлетико" (Мадрид) приема "Интер" (Милано), италианският тим спечели с 1:0 у дома. 

А след 1:1 в Нидерландия "Борусия" и ПСВ "Айндховен" ще решават спора в Дортмунд.

УЕФА ще тегли жребиите в елиминациите на Шампионската лига като в тениса

Обновената от следващия сезон Шампионска лига ще заимства от тениса практиката на "поставени" отбори като в ранглиста за жребия във фазата на елиминациите. Това обяви зам.-генералният секретар Джорджо Маркети пред сайта на УЕФА.

Ръчно тегленият жребий ще бъде заменен от полуавтоматичен, тъй като ще има схема.

През следващия сезон турнирът ще бъде разширен от 32 до 36 участници, а настоящите шест групи по четири тима ще бъдат заместени от една, в която отборите ще играят осем мача срещу различни противници. Първите осем ще се класират директно за осминафиналите, а завършилите от девето до 24-о място ще играят в плейофен кръг, за да определят другите осем, които ще продължат напред. Останалите отпадат.

За разлика от настоящия отворен жребий за осминафиналите, клубовете ще бъдат поставени в зависимост от тяхното представяне в груповата фаза. Това означава, че първият и вторият в схемата не могат да се срещнат до финала и не могат да играят с отборите, които са поставени под номер 3 и 4 най-рано до полуфиналите.

Това е първата промяна в Шампионската лига откакто осминафиналната фаза замени втория групов етап през сезон 2003/2004.

Маркети, който реално е директор на турнирите, се аргументира, че новият формат ще направи състезанието по-непредсказуемо и ще осигури повече мачове между големите клубове. Участващите 36 клуба ще бъдат разделени в четири урни по девет, като всеки тим ще се изправи срещу два от всяка урна. В последния кръг от груповата фаза мачове ще започват по едно и също време.