Капитан Тодор Пенев, бившият летец и авиационен експерт, който разкри първо пред Клуб Z детайли за кариерата на транспортния министър Георги Гвоздейков преди политиката, е уволнен днес от позицията си в отдел "Безопасност" на Летище "Пловдив".

Миналата седмица бившият летец, настоящ инспектор и авиационен експерт кап. Пенев представи документи, които сочат, че Гвоздейков е назначен като инспектор в главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна авиация" (ГВА) без нужната квалификация - нещо, което ръководството е знаело. В последствие е създадена специална програма за обучение, за да може бъдещият министър да добие правоспособност. Бяха разкрити и множество нередности с новия медицински хеликоптер и пилотите му, пришпорвани, за да е готово всичко преди ротацията.

Ден по-късно - същия, в който Димитър Главчев разкри състава на служебния си кабинет - в ефира на Z-Каст кап. Пенев разкри кой е "спуснал" Гвоздейков в ГВА - последният транспортен министър в две служебни правителства на Румен Радев - Христо Алексиев. Преди записа на интервюто кап. Пенев спомена, че може да бъде уволнен след излъчването му.

След кратката си кариера като инспектор Гвоздейков стана член на "Продължаваме промяната" и преди 10 месеца министър на транспорта от кабинета на Николай Денков. В петък обаче се оказа един от министрите, които остават на поста си и в служебния кабинет - което ще доведе до изключването му от ПП, закани се лидерът на партията Кирил Петков.

Трудовият договор на кап. Пенев с Летище "Пловдив" (подопечно на транспортното министерство, т.е. на Гвоздейков) е прекратен по чл 328, ал. 2 от Кодекса на труда - който обаче предполага поне 30 дни предизвестие.