Върховният административен съд окончателно реши в полза на бившия вече ректор на "пословичния" Югозападен университет „Неофит Рилски“ - Благоевград Борислав Юруков делата му срещу разформированата вече КПКОНПИ.

Проблемите на проф. д-р Борислав Юруков с комисията са още от времето на Сотир Цацаров През юли 2021 г. бе съобщено официално, че той в рамките на 3 години - между 2017 и 2020 г. - сам си е изплатил допълнителни възнаграждения. Издавал е...

"... в свой частен интерес множество заповеди и е утвърждавал поименните списъци към тях... с които е определял за себе си допълнителни трудови възнаграждения (ДТВ)."

Така се самонаградил с над 140 000 лв.

В крайна сметка Комисията установява конфликт на интереси, налага му две глоби, всяка в размер 5000 лв. за установения конфликт и са отнети в полза на държавата получените материални облаги от конфликта на интереси в общ размер 142 300 лв., както и нетното възнаграждение, получавано от жалбоподателя за времето на конфликта в общ размер 16 876,54 лв. 

Юруков обаче атакува акта пред административните съдилища и две инстанции са единодушни, че санкцията трябва да отпадне - първо АС-Благоевгад, а сега ВАС. Причините са, че "дяволът е в детайлите", или иначе казано - процесуални нарушения.

КПКОНПИ е допуснала такова съществено нарушение, изразяващо се в "непрецизиране, неиндивидуализиране и противоречиво отразяване на деянията".

"От една страна, не става ясно за колко деяния е санкционирано лицето - дали се касае за отделни деяния, представляващи самостоятелни нарушения, всяко от които осъществяващо поотделно фактическия състав на конфликта на интереси, или за едно нарушение, представляващо от обективна и субективна страна продължавано нарушение.

От друга страна, дадената от антикорупционната комисия правна квалификация на нарушенията противоречи на описанието им в обстоятелствената част", пишат днес върховните съдии.

Т.е. - това нарушение се признава за съществено, защото хем се ограничава правото на защита на човека, хем се възпрепятства извършването на съдебен контрол на оспорвания акт (глобата на КПКОНПИ). Дори само последното е самостоятелно основание за отмяната му, напомнят върховните съдии.

Съвсем отделен казус от този е, че в момента в ЮЗУ има прокуратура, която разследва невероятна "печатница" за дипломи, подправяне на документи, длъжностни престъпления и пр.

Ето и оригиналното прессъобщение на ВАС от днес:

ВАС остави в сила решението на Адсминистративен съд – Благоевград, касаещо ректора на Югозападния университет

Върховният административен съд остави в сила решението по административно дело № 724/2021 г. на Административен съд – Благоевград, свързано с ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград /ЮЗУ/ Борислав Юруков.

Административно дело № 6311 от 2023 г. е образувано по касационна жалба на КПКОНПИ против решението на първоинстанционния съд,
с което е отменено Решение № РС-760-20-056 от 07.07.2021 г. на антикорупционната комисия. С последното е установен конфликт на интереси по отношение на Борислав Юруков за това, че в качеството на ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград /ЮЗУ/ през периода декември 2017 г. –декември 2020 г. е издавал в свой частен интерес множество заповеди и е утвърждавал поименните списъци към тях - подробно описани в обжалвания акт, с които е определял за себе си допълнителни трудови възнаграждения /ДТВ/. Наложени са му две глоби, всяка в размер 5000 лв. за установения конфликт и са отнети в полза на държавата получените материални облаги от конфликта на интереси в общ размер 142 300 лв., както и нетното дневно възнаграждение, получавано от жалбоподателя за времето на конфликта в общ размер 16 876, 54 лв. 

Върховните магистрати приемат за правилен извода на първоинстанционния съд за допуснато от КПКОНПИ съществено процесуално нарушение, изразяващо се в непрецизиране, неиндивидуализиране и противоречиво отразяване на деянията от обективна страна в обстоятелствената и разпоредителната част на решението. От една страна, не става ясно за колко деяния е санкционирано лицето - дали се касае за отделни деяния, представляващи самостоятелни нарушения, всяко от които осъществяващо поотделно фактическия състав на конфликта на интереси, или за едно нарушение, представляващо от обективна и субективна страна продължавано нарушение. От друга страна, дадената от антикорупционната комисия правна квалификация на нарушенията противоречи на описанието им в обстоятелствената част. Налице е процесуално нарушение от вида на съществените, тъй като се ограничава правото на защита на адресата, от една страна, и се възпрепятства извършването на съдебен контрол за законосъобразност на оспорвания акт, от друга, което е самостоятелно основание за отмяната му. 

Изложените фактически и правни съображения обосновават извод за допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, нарушение на материалния закон и несъответствие с неговата цел при издаване на процесното решение на КПКОНПИ. Като е достигнал до същите изводи и уважил жалбата срещу оспорения акт, първоинстанционният съд е постановил правилен съдебен акт, който следва да бъде оставен в сила.

По делото има особено мнение на съдия Тодор Тодоров.

Решението е окончателно.