Украйна е атакувала руската военновъздушна база в Морозовски район на Ростовска област и е унищожила шест руски бойни самолета. Това е станало при съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна и въоръжените сили на страната, заяви пред Ройтерс източник от украинското разузнаване, цитиран от БТА.

Агенцията посочва, че към момента не може да потвърди достоверността на тази информация по независим път. Източникът не е дал подробности как точно е била извършена атаката, но е добавил, че още осем самолета са били повредени.

Според източника военновъздушната база в Морозовск се използва от руски тактически бомбардировачи като Су-24 и Су-24М, които военновъздушните сили на Москва използват, за да пускат управляеми бомби по украинските въоръжени сили и по градове и населени места по фронтовата линия (първата модификация Су-24 извършва първия си полет на 17 януари 1970 г. Приет е на въоръжение на 4 февруари 1975 г. - бел. ред.).

Министерството на отбраната в Москва по-рано днес обяви, че Ростовска област е била поразена от десетки украински дронове, предаде ДПА. В изявление на ведомството се казва, че противовъздушната отбрана е прехванала общо 53 дрона, 44 от които са били в Ростовска област. Управителят на едноименната област Василий Голубев съобщи за "масирана атака с дронове", която е била насочена срещу Морозовски район. В своя публикация в приложението "Телеграм" той каза, че е била повредена електрическа подстанция и някои жители са останали без ток.

В град Ростов на Дон, столицата на областта, се намира щабът на руските войски, участващи в нападението срещу Украйна, започнало през февруари 2022 година, отбелязва Франс прес.

Независими медии посочиха, че в Морозовски район има военно летище. Канали в "Телеграм" споделиха изображения, на които се виждат огнени кълба в небето и цитираха съобщения от местни жители, които чули експлозии около летището.

Русия, която води война срещу съседната Украйна от повече от две години, все по-често е подложена на обстрел – особено в граничните райони, отбелязва ДПА. Въпреки това щетите и броят на жертвите са незначителни в сравнение с кръвопролитията в Украйна. 

Решението на Киев да поразява цели в Русия е една от причините германският канцлер Олаф Шолц да се противопоставя на снабдяването на Украйна с далекобойни ракети "Таурус" (Taurus), които биха могли да бъдат използвани за поразяване на цели дълбоко във вътрешността на Русия и още повече да въвлекат НАТО в конфликта, коментира ДПА.

Украйна от своя страна заяви, че е прехванала всички 13 дрона "Шахед", пуснати от руската армия срещу нейната територия. Според властите Харковска област също така е била взета на прицел с ракети. Управителят на едноименната област в Североизточна Украйна, която граничи с Русия, каза, че руският обстрел е бил насочен срещу 15-ина населени места.

През последните седмици руснаците засилиха ударите в района, които причиниха редица жертви и сериозни прекъсвания на електрозахранването.