Дете на 12 години загина, след като беше простреляно в начално училище във финландския град Вантаа, северно от столицата Хелзинки. Две други 12-годишни деца са сериозно ранени, съобщи днес полицията, цитирана от ДПА и БТА.

Извършителят на нападението, също 12-годишен ученик, е задържан пред училището и у него е открито огнестрелно оръжие. 

Тежко въоръжени полицаи са отцепили училището във Вантаа, в което учат 800 ученици, след като получили сигнал за стрелба малко след 09:00 часа тази сутрин. Според силите на реда задържането е преминало без инциденти.

Ройтерс предаде, като се позовава на силите на реда, че към момента няма други заподозрени. При първоначалния разпит задържаният признал, че той е стрелял. Извършителят ще бъде предаден на социалните служби, защото е твърде малък, за да бъде задържан в арест. Мотивите все още не са ясни. Според полицията оръжието е било собственост на роднина на заподозрения.

Местните са помолени да стоят далеч от училището, докато полицията продължава с разследването.

Финландският премиер Петери Орпо написа в социалната мрежа „Х“, че е „дълбоко шокиран“ от стрелбата.

От началото на века във Финландия два пъти е имало смъртоносна масова стрелба в учебни заведения.

През ноември 2007 г. 18-годишен ученик, въоръжен с полуавтоматичен пистолет, открива огън в училище в южния град Туусула и убива девет души, преди да се самоубие.

През септември 2008 г. 22-годишен студент открива огън и убива десет души с полуавтоматичен пистолет в колеж в южния град Каухакьоки и също слага край на живота си след това.

След инцидентите Финландия затегна контрола върху огнестрелното оръжие. Повишена беше минималната възраст за желаещи да притежават оръжие и беше дадено право на полицията да проверява кандидатите за придобиването му.

Според вътрешното министерство на Финландия в страната с население от 5,6 млн. души има повече от 1,5 млн. законно притежавани огнестрелни оръжия, собственост на 430 хил. души. Ловът и личното притежание на оръжие се смятат за традиционни в страната.