Руската служба за вътрешно разузнаване (ФСБ) обвини западните и украинските разузнавателни служби, че подкрепят нападението срещу концертната зала край Москва.

"Смятаме, че акцията е била подготвена както от самите радикални ислямисти, така и от западните разузнавателни служби", цитира информационната агенция РИА „Новости“ думите на началника на ФСБ Александър Бортников. Той добави, че украинските служби са били "пряко замесени".

При нападението от миналия петък, за което отговорност пое джихадистката "Ислямска държава", маскирани нападатели нахлуха в препълнената концертна зала „Крокус" в северозападното московско предградие Красногорск и откриха огън. По последни данни са убити 143 души. Това беше най-тежкото нападение на руска земя от повече от 20 години насам.

По данни на ФСБ извършителят на нападението все още не е идентифициран. Русия обаче разбира кой е организирал нападенията, заяви Бортников. По думите му заподозрените нападатели са възнамерявали да избягат в Украйна.

Там те щели да бъдат посрещнати "като герои". Началникът на ФСБ не представи никакви доказателства за твърденията си. Украйна категорично отхвърля всякакви обвинения за участие.

ИД многократно е поемала отговорност за нападението. Медийни канали, близки до ИД, също публикуваха видеозаписи на въоръжените лица в концертната зала. До момента руските правоприлагащи органи са арестували единадесет заподозрени във връзка със смъртоносната атака, включително четиримата мъже, които те описват като предполагаеми нападатели.