Пропагандни канали на "Ислямска държава" са публикували видео от атентата в Москва, който взе 137 жертви - малко след като поеха отговорност за атаката и публикуваха снимка на четиримата задържани извършители.

Те са от клон на ИД в Афганистан известен като ИДИЛ-К и "ИД-Хорасан". От американските служби подвърдиха, че са получили информация за атака от тях още през март. И са предупредили руските си колеги.

На кадрите се виждат тела на беззащитни и ранени хора по земята, и терористи, които стрелят в тях с АК-74. И крещят на арабски обичайните екстремистки лозунги. В оригинала са налице и кадри, показващи прерязване на гърлото на ранен човек, който липсва от тази по-цензурирана версия:

ФСБ обяви арест на 11 души по подозрение, че са взели участие в стрелбата в концертната зала край руската столица. Четирима бяха посочени като преки участници в нападението - Раджаб Ализаде, Мухамадсобир Файзов, Шамсуддин Фаридуни и Сайдарки Рачабализода. Последният пък бе публикувал в социалните мрежи изказвания на таджикския екстремист Мохамед Солехи Пурдил.

Вчера руският президент Владимир Путин обяви, че терористите са се опитвали да избягат в Украйна - където "им е бил подготвен прозорец, за да прекосят държавната граница". Днес украинският президент Зеленски отрече обвиненията и добави:

"Вие изпратихте стотици хиляди от вашите терористи. Те горят градовете ни, измъчват и изнасилват."