От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия.

Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в България. Твърдението беше опровергано от Екипа на проверка на факти на БНР, който установи, че преминаването на военнослужещите е стандартна процедура.

За да не се стига до грешни интерпретации, Министерството на отбраната регулярно предупреждава за подобни планирани процедури - придвижването на военна техника и военнослужещи, което обикновено се налага заради учения и паради. 

Въпреки предупрежденията обаче преминаващите по пътищата военни конвои потребители продължават да всяват паника в социалните мрежи и внушават, че се готви изпращане на български войници на бойното поле в Украйна.

Така например в широко споделяно във фейсбук видео от 12 март се виждат камиони с чужда регистрация, които превозват тежка военна техника. В описанието на клипа се посочва, че той е заснет по пътя за Сливен и се превозват танкове. Авторът на видеото пита:

"За каде са, и дали не ни готвят за разчленен въглен на бойното поле?“ (оригиналният правопис е запазен, бел. ред.)"

Коментиращите под видеото възприемат по различен начин заснетото, но най-често като действия по изпращане на военна техника в Украйна.

Твърдението проверяват в редовната рублрика за фактчек на БНР.

Твърдение: Чуждестранни камиони превозват на 12 март през наша територия танкове до Украйна

В отговор до БНР от пресцентъра на Министерството на отбраната уточниха, че на 12 март, когато се твърди, че е заснето публикуваното видео, е извършвано предислоциране на бойни машини на пехотата (БМП), каквато всъщност е техниката, заснета във видеото.

Още на 8 март пресцентърът на МО е разпространил информация за предстоящо придвижване на личен състав и военна техника по републиканската пътна мрежа във връзка с ротация на военни формирования от съюзнически армии, които участват в съвместната подготовка с военнослужещи от Българската армия.

"Военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ ще се транспортират от 10 март до края на месеца от граждански летища в столицата и страната", посочват още от МО.

В периода от 11-17.03 военна техника на италианския контингент от състава на Многонационалната бойна група на НАТО в България се е придвижвала по републиканската пътна инфраструктура от границата с Република Гърция към учебен полигон „Ново село“. Автоколоните са били ескортирани от екипи на служба "Военна полиция".

В петък, 22 март, българското Министерство на отбраната отново предупреди за придвижване на военна техника:

"В последната седмица на март и в началото април 2024 г. военнослужещи и военна техника от състава на българския военен контингент, който ще се включи в състава на Регионално командване "Запад" на операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), ще се придвижват по републиканската пътна мрежа към границата с Република Северна Македония. Колоните ще бъдат ескортирани от екипи на Служба "Военна полиция".

Заключение

Твърдението, че на 12 март през наша територия се транспортира военна техника до Украйна, е НЕВЯРНО. В този ден е извършвано предислоциране на бойни машини на пехотата във връзка с ротация на военни формирования от съюзнически армии, които участват в съвместната подготовка с военнослужещи от Българската армия.