Кейт Мидълтън е с онкологично заболяване. Принцесата на Уелс съобщи, че е в ранен стадий на лечение с химеотерапия.

Във видео изявление Катрин казва, че това е бил „огромен шок” след „няколко невероятно трудни месеци" за цялото ѝ семейство.

"Както можете да си представите, това изисква време - да се възстановя от сериозната операция, за да мога да започна лечението си, но най-важното - трябваше ни време, за да обясним всичко на Джордж, Шарлът и Луи (трите деца на семейството на Уилям и Кейт-бел. ред.) и да ги уверя, че ще бъда добре", обяснява Кейт. "Голямо спокойствие ми дава подкрепата на Уилям", добавя тя.

Заболяването е открито при тестове, уточнява Би Би Си.

"Аз съм добре и ставам все по-силна с всеки изминал ден”, казва в изявлението съпругата на престолонаследника.

 Подробности за заболяването ѝ не се съобщават, но от двореца Кенсингтън твърдят, че са уверени, че принцесата ще се възстанови напълно.

Кейт обяснява, че когато е претърпяла коремна операция през януари, все още не се е знаело, че има рак.

„Въпреки това, тестовете след операцията установиха, че ракът е налице. Затова медицинският ми екип ме посъветва да премина курс на превантивна химиотерапия и сега съм в ранните етапи на това лечение”, казва принцесата.

И благодари за подкрепата, която е получила от британските граждани през тези месеци. Както и на прекрасния медицински екип, който се е грижил за нея.

Кейт Мидълтън обяснява и че на нея и семейството ѝ ще е нужно да останат сами, "нуждаем се от известно време, пространство и усамотение, докато довърша лечението си."

"Работата ми винаги ми е носела радост, но сега трябва да се съсредоточа върху пълното си възстановяване."

"Не сте сами, не губете вяра и надежда", обръща се накрая тя към всички с онкологично заболяване.

Преди месеци стана ясно, че и британският крал Чарлз Трети е диагностициран с рак и минава през лечение.

След обръщението на принцесата на Уелс той заяви, че е горд от куража ѝ. Чарлз Трети е останал в близък контакт с обичната си снаха, заяви още говорител на Бъкингамския дворец.

Белият дом изрази изключителната си тъга от новината, че Катрин има рак, предадоха световните агенции.

"Това е една ужасяваща новина", заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер и пожела бързо възстановяване на принцесата.

Британският премиер Риши Сунак пожела също пълно и бързо възстановяване на принцеса Кейт. Той каза, че говори от името на целия британски народ.