"Специалната военна операция" в Украйна прерасна във война заради намесата на Запада.

Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков в интервю за aif.ru., цитирано от ТАСС и БТА.

"Ние сме в състояние на война. Да, тя започна като "специална военна операция", но веднага след като там беше създадена тази компания, когато "колективният Запад" стана участник в нея на страната на Украйна, за нас тя вече се превърна във война. Убеден съм в това. И всички трябва да разберат това за своята вътрешна мобилизация", обяви той.

Говорителят каза още, че Русия трябва изцяло "да освободи" своите "нови региони", за да гарантира сигурността на хората там, имайки предвид четирите украински региона, които Русия незаконно анексира през 2022 г. - Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск.

Песков изтъкна, че руската страна не може да позволи на границите ѝ да съществува страна, готова да използва всякакви методи, за да отвоюва Крим. Полуостровът попадна под руска окупация през 2014 г., след като Москва наруши обещанието си от Меморандума от Будапеща през 1994 г. да не нарушава суверенитета на Украйна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи изявлението на Песков като „много цинично за пореден път“:

„Още веднъж е направено цинично изявление, но сега те признават, че има пълномащабна инвазия или с други думи, война, започната от Русия срещу Украйна. Това показва, че сме прави да подобрим и подсилим подготовката ни за защита“, каза той.

Мишел говори в края на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

„Русия е във война с Украйна от 22 февруари 2022 г. Този коментар от днес показва единствено, че Кремъл предаде руския народ в последните две години като скри фактите и отричаше, че той е във война“, изтъкна предскедателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.