Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че движението подкрепя кабинета, предложен от Мария Габриел, която е номинирана за премиер от ГЕРБ.

Това означава, че кабинетът може да бъде избран само с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Достатъчно е депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" да напуснат залата и да осигурят падащ кворум.

За да се избере правителство не са нужни 121 гласа, а само повече от половината от присъстващите. От "Продължаваме промяната - Демократична България" имат 63-ма депутати. Това означава, че ако те напуснат залата, в нея ще останат 177 депутати. И гласовете на ГЕРБ и ДПС, които са 105, ще са повече от половината от присъстващите.

При определени обстоятелства дори гласовете на ГЕРБ, които са 69, могат да се окажат достатъчни, за да бъде избран кабинета на Габриел.

Ето какво заяви Пеевски:

Бойко Борисов, като лидер на ГЕРБ и Мария Габриел постъпиха отговорно към България като върнаха изпълнен проучвателния мандат със състав и структура на правителство на ротацията. 

Те постъпиха отговорно към хората и към държавата,  като я спасяват от безвремието на служебните правителства и политическата криза, на каквито бяхме свидетели в последните три години и които никога повече не трябва да се повтарят, поставяйки националния интерес над партийния. 

Както заявих вчера, това правителство ще получи подкрепата на ДПС, защото е важно да продължим да работим за хората, както го правихме последните 9 месеца. И ще подкрепяме правителството, докато работи за хората и си спазва обещанията към българските граждани.

В парламента сега трябва да продължи  постигнатото с промените в Конституцията, с промени в законите, за да има реална съдебна реформа и битка с корупцията. 

Хората и страната имат нужда от стабилност и сигурност, които ние като лидери на партиите си им дължим и ДПС няма да отстъпи от тази своя отговорност.