ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" не се разбраха за продължаване на съвместното правителство. Кандидатката за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна днес малко след 16,00 ч. папка на президента Румен Радев, но... пълна. Габриел на практика предложи правителство на малцинството, но... с министри на ПП-ДБ вътре.

Ето и съставът на кабинета, изчетен от нея:

  • Министър-председател и външен министър - Мария Габриел
  • Заместник министър-председател по европейските въпроси - Николай Денков
  • Министър на финансите - Асен Василев
  • Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов
  • Министър на регионалното развитие - Андрей Цеков
  • Министър на труда - Иванка Шалапатова
  • Министър на отбраната - Христо Гаджев
  • Министър на правосъдието - Атанас Славов
  • Министънр на образованието - Галин Цоков
  • Министър на здравеопазването - Катя Панева
  • Министър на културата - Кръстьо Кръстев
  • Министър на околната среда и водите - Ивелина Василева
  • Министър на земеделието - Кирил Вътев
  • Министър на транспорта - Георги Гвоздейков
  • Министър на иновациите и растежа - Росен Желязков
  • Министър на икономиката - Богдан Богданов
  • Министър на енергетиката - Жечо Станков
  • Министър на електронното управление - Валентин Мундров
  • Министър на туризма - Зарица Динкова
  • Министър на младежта и спорта - Димитър Илиев

Днес не стана ясно защо ГЕРБ не се възползва от 7-дневния срок по Конституция, за да стигне до разбирателство с ПП-ДБ. Радев връчи мандата на Габриел в понеделник, като тя имаше време да върне папката със или без състав на Министерския съвет до следващия понеделник, малко след 12 ч.

На излизане от президентството Габриел не отговори на въпроса дали от "Продължаваме промяната - Демократична България" са декларирали подкрепа за нейното предложение за правителство. Депутатката Рая Назарян пък заяви, че споразумението, касаещо най-вече назначенията в регулаторите, е било одобрено от Христо Иванов, но малко по-късно останалите лидери на "Продължаваме промяната - Демократична България" отказали да го подпишат. Габриел заяви, че е подписала това споразумение и дори показа подписа си пред камерите.

Междувременно парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" се събра на заседание. На влизане нито един от депутатите не коментира нищо.

От изчетените от Габриел имена стана ясно, че от ГЕРБ предлагат рокади в Министерството на отбраната - Христо Гаджев вместо Тодор Тагарев, в Министерство на енергетиката - Жечо Станков вместо Румен Радев, Росен Желязков в иновациите, в ековедомството - Ивелина Василева вместо Юлиян Попов, както и Катя Панева (ПП-ДБ) вместо Христо Хинков като здравен министър, като той сам заяви, че няма да остане и след ротацията. Рокада ГЕРБ предпага и в спорното миниистерство на е-управлението, където от ПП-ДБ искаха смяна на собствения си министър Валентин Йоловски. Габриел прочете името на зам.-министъра Валентин Мундров.

Рулетката

Така предложеният състав на кабинет ще бъде гласуван в НС. Но за избора му не е наложително да има 121 гласа, а просто повече от половината от присъстващите.

Това поставя ПП-ДБ в неудобна ситуация - как ще гласуват за собствените си министри. И ще се намери ли пак кой да свали кворума.

При провал на първия мандат президентът трябва да връчи втория на ПП-ДБ като втора по големина парламентарна формация. Не е изключено обаче от обединението да опитат да водят разговори, макар и Денков, и Борисов да дадоха заявка, че ако не стане от първия път, няма да стане и с втория мандат. 

Президентът няма срок, в който трябва да връчи втория мандат.

При втори провал следва трети (кризисен мандат) - на парламентарна група по избор на Румен Радев. БСП вече каза, че няма да участва в конфигурации в рамките на това Народно събрание. Така че Радев трябва да избира между ДПС (с чийто съпредседател Делян Пеевски са в открита война), "Възраждане" (русофилска партия) и близката до президента "Има такъв народ".

При трети провал президентът трябва да избере премиер, както той сам се изрази, от "домовата книга". За служебен министър-председател той назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Омбудсманът Диана Ковачева обаче бе избрана за съдия в ЕСПЧ. 

Изборите се насрочват в двумесечен срок. Парламентът заседава.

Какво се случва след като мандатът е върнат изпълнен на президента?

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател, гласи чл. 99 ал. 4 на Конституцията. Кога обаче парламентът ще гласува премиера и правителството, за това няма определен срок. Доц. Наталия Киселова уточни пред БНТ, че това става по решение на председателя на Народното събрание, в случая на Росен Желязков. Според нея обаче има възможност за промяна преди гласуването в НС на имена от предложения състав на МС.

Радев подписа почти веднага, след като получи папката с изпълнения мандат от Мария Габриел, указа, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група. Това съобщиха във вторник следобед от прессекретариата на държавния глава. 

Преговорите предиобед

Днес цял предиобед се водеха преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в Партийния дом.

Както Клуб Z пръв писа, ГЕРБ бе поискала следните министерства: Министерство на отбраната (с Христо Гаджев), Министерство на енергетиката (с Жечо Станков), Министерство на земеделието и храните (със сегашният изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов, но по информация на Клуб Z той е отпаднал като вариант и министерството все пак оставаше при ПП-ДБ), Министерство на иновациите и растежа (с Росен Желязков), Министерство на околната среда и водите (с бившата министърка Ивелина Василева), Министерство на външните работи (оглавявано сега от Мария Габриел). МВР с Калин Стоянов си е на Бойко Борисов. Както и министерствата на иновациите и на културата.

ПП-ДБ отказа да смени Тодор Тагарев и Румен Радев. 

В добавка, в неделя вечерта Габриел дори обяви, че е предложено на обединението да има ротация само между нея и Николай Денков. И в същото време противоречащо си обяви, че искали равнопоставеност в кабинета.

"Слонът" в стаята обаче не бяха имената на министрите, а какво ще има за ДПС. Както е известно, на 20 февруари ПП-ДБ представи своя "меморандум", в който най-общо предложи отговорността да се дели на две - между обединението и ГЕРБ, всеки да носи отговорност за чужда номинация в регулаторите, съдебната власт и Комисията за противодействие на корупцията. ГЕРБ обаче поиска само ДПС да може да прави номинации с мотива, че само тя била евроатлантическа формация.

Този въпрос изглеждаше по следния начин: партията на Бойко Борисов държеше на своята формулировка за "евроатлантически мнозинства", докато от ПП-ДБ настояваха да се открехне вратата и за други номинации извън такива на ДПС, предлагайки формулировката "личности с евроатлантическа ориентация".

Двете страни бяха постигнали разбирателство в черновата си на споразумение, в което не се залагаше тази роля само на Движението. Но от ГЕРБ така и не го подписаха. Днес Габриел заяви, че нямало проблем за регулаторите, разбрали са се.