Врачанският митрополит Григорий ще е наместник-председателят на Светия синод. Той ще изпълнява и задълженията на Софийски митрополит.

"На днешното заседание на Светия синод, съгласно член 42, алинея първа от Устава на Българската православна църква за наместник-председател на Светия синод на БПЦ - Българската патриаршия, единодушно бе избран Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. "

Това съобщи във вторник пред журналисти в Синодалната палата Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на БПЦ-БП.

Григорий ще трябва да организира избора на нов патриарх в рамките на следващите до 4 месеца.

Това се налага, след като Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит почина на 13 март.

9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Вчера пловдивският митрополит Николай заяви в официално съобщение на страницата Пловдивската света митрополия, че не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат за патриаршеския престол.

Сливенски свещеник обяви гладна стачка 

Още един друг избор трябва да се случи преди това - на Сливенски митрополит. Мястото е незаето след смъртта на Йоаникий, а по темата вече се разрази сериозен скандал. На 18 февруари в Сливенската епархия се проведоха избори за нов митрополит. Имаше 10 кандидати, а право на глас имаха 42 епархийски избиратели. До крайния етап, където следващ митрополит трябваше да бъде посочен от Светия синод, достигнаха първите двама считаният за фаворит Йеротей Агатополски, доскорошен викарий на Сливенската митрополия, и епископ Михаил. Шест дни по-късно на извънредно заседание на синода се взеха две ключови решения - за касирането на проведените на 18 февруари избори и издаването на наредба, която да забрани бъдещото участие на хора извън висшия клир в избора на митрополити. Последваха и протести.

Вчера отец Иван от сливенския храм „Света Троица“ започна гладна стачка до избора на епископ Йеротей за Сливенски митрополит.

„От днес спирам да се храня и да пия вода. Или Светият синод ще касира касацията си, или аз ще умра. Сливенска епархия вече избра своя митрополит в лицето на епископ Йеротей. Няма да се прибирам, ще спя в колата, тук на площада“, обяви свещеникът, според когото част управляващите днес църквата ни са ОПГ – организирана престъпна група.

Пред сградата на митрополията в Сливен отец Иван стартира и 2 подписки. Едната е „За“ епископ Йеротей, а другата е „Против“ епископа. Свещеникът каза, че е затворил храма „Света Троица“, където служи. Част от миряните от сливенския кв. „Речица“, където служи отец Иван, днес се подписаха „За“ епископ Йеротей, съобщи Sliveninfo.

Според местното издание отец Иван има само един бъбрек заради инцидент и операция като малък. Това прави гладната стачка и липсата на вода изключително опасна за здравето му.

Отец Иван има подкрепата на баща си отец Янко и брат си – отец Павел.