Европейската комисия отпуска 500 милиона евро, с които капацитетът за производство на боеприпаси в ЕС трябва да достигне 2 милиона годишно до края на 2025 г.

Това стана в рамките на Акта в подкрепа на производството на боеприпаси, или ASAP. Същата английска абревиатура е по-известна като „колкото се може по-бързо“. Боеприпасите са предназначени за Украйна, за да може тя да се отбранява по-добре срещу руската агресия.

ЕК постави началото на работната програма за EDIRPA -  Акта за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез общи обществени поръчки, както и на четвъртата годишна работна програма на Европейския фонд за отбрана (ЕФО).

Взети заедно, тези програми имат бюджет от общо 2 милиарда евро. Предприетите днес стъпки са продължение на представената преди седмица Европейска стратегия за отбранителната промишленост (EDIS) и свързаното с нея предложение за Европейска програма за отбранителната промишленост (EDIP).

От този бюджет са 500-те милиона евро, които трябва да улеснят годишното производство от 2 милиона боеприпаса. Тази година се очаква капацитетът да стигне 1,7 милиона, споделиха дипломати в Брюксел.

ЕК извърши за рекордно кратко време оценка и избра 31 проекта в помощ на европейската отбранителна индустрия. Боеприпасите ще бъдат произведени в 15 страни, но не в България. Това са Гърция, Словакия, Норвегия, Франция, Швеция, Унгария, Испания, Италия, Финландия, Латвия, Германия, Румъния, Чехия, Полша и Белгия. Макар да не е член на ЕС, Норвегия участва във военните програми.

Очаква се споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства с избраните кандидати да бъдат подписани през май 2024 г. През ноември 2023 г. министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че мисли, че 2-3 наши фирми ще получат пари за приозводство на боеприпаси за Украйна.

Проектите покриват производството на експлозиви, барут, снаряди и ракети, както и сертифициране за тестване и възстановяване. Те ще бъдат финансирани с 513 милиона евро от бюджетите на ЕС и Норвегия. То трябва да привлече и допълнителни инвестиции от индустрията чрез съфинансиране. Очаква се общите инвестиции във веригата на доставки да достигнат 1,4 милиарда евро.

ASAP е фокусиран върху барута и експлозивите. Три четвърти от парите по програмата ще отидат за тяхното производство. Ще бъдат подкрепени проекти, които ще повишат годишния капацитет на производство с над 10 000 тона барут и над 4300 тона експлозиви. По тези две направления ЕС ще инвестира съответно 248 милиона и 124 милиона евро – общо 372 млн.

€310 млн. за стимулиране на съвместни поръчки

Същевременно са предвидени 310 милиона евро за работната програма по EDIRPA. Така ще бъдат стимулирани съвместните поръчки за закупуване на боеприпаси, най-вече спешно необходимите на Украйна. Поръчките ще бъдат в три сфери:

• 1. Боеприпаси – ръчни огнестрелни оръжия, артилерийски боеприпаси, минохвъргачки, ракети;

• 2. Противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО И ПРО);

• 3. Платформи и подмяна на заварени системи – танкове, БТР-и, системи за поддръжка, дронове, военни системи.

За да бъде гарантирано, че Европа остава лидер в отбранителните технологии и иновации, ЕК отпуска допълнителни 1,1 милиарда евро за научни изследвания. От тях 225 милиона за за подкрепа на иновациите и стартъпите в областта на отбраната.