„Мисля, че поне 2-3 наши фирми ще получат допълнително финансиране от ЕС за инвестиции в разширяване на капацитета за производство на боеприпаси“, заяви в отговор на въпрос на Клуб Z министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Той участва в заседание на Съвет „Външни работи (Отбрана)“ в Брюксел.

Сред главните теми бе помощта със снаряди и други боеприпаси за Украйна.

„Знаем, че България е огромен производител на боеприпаси, ако вземем пропорцията към население и икономика. Това, което правим, за да се увеличи допълнително капацитетът, е фирмите да кандидатстват за регламента ASAP - законодателният акт в подкрепа на производството на боеприпаси. Процедурата е отворена до 8 декември“, допълни Тагарев.

Той обаче не можа да отговори на въпроса на Клуб Z какво количество може да бъде произведено у нас.

Фирми определено проявяват интерес към производството, особено след посещението на еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон у нас. Някои дори са готови сами да инвестират, защото така ще имат повече капацитет, а търсенето е голямо.

Тиери Бретон заяви пред журналисти, че е видял увеличаване на производството в България, Румъния, Унгария и Полша.

Вчера върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел призна, че е възможно ЕС да не успее да изпълни целта си да достави 1 милион снаряда на Украйна до март 2024 г. Тагарев потвърди опасенията. По думите на министъра на отбраната днес са били обсъдени много други възможни стъпки как да се ускори, да се повиши капацитетът, за да могат за се произведат повече боеприпаси – както за Украйна, така и за попълване на запасите на страните членки.

Въпрос на отделните страни членки е дали част от износа на боеприпаси за трети страни да бъде пренасочен към Украйна, каза още Тагарев. Трябва обаче да се има предвид, че много пъти определена държава, например България, вади боеприпасите от складовете си. Други държави пък участват финансово. В един момент могат да бъдат броени и случаи, когато боеприпасите пак отиват в Украйна, само че през трета страна.

„Така беше миналата година у нас, когато Корнелия Нинова бе министър на икономиката и вицепремиер. Тя казваше, че няма да изнасяме. Не изключвам част от този износ към трети страни реално отново да се оказва в Украйна“, заключи министърът.

Същко днес Европейската комисия обяви отпускането на допълнителни 110 милиона евро за Украйна. От тази помощ 100 милиона ще подпомогнат партньорите на ЕС, за да й доставят основни услуги като пари в брой, храна, вода, подслон, здравеопазване, психологическа помощ и закрила.  Останалите 10 милиона са предвидени за подкрепа на украинските бежанци и за техния подслон в Молдова.

Така общата хуманитарна помощ на ЕС в отговор на войната на Русия в Украйна вече възлиза на 843 милиона евро.