Световните агенции обръщат внимание на информацията за кончината на българския патриарх Неофит, отбелязва БТА.

Патриарх Неофит, който се опитваше да възстанови репутацията на Българската православна църква (БПЦ), пострадала от твърдения за връзки с бизнесмени и тайната полиция от комунистическия период, почина на 78-годишна възраст, предаде Ройтерс, като се позова на снощното изявление на БПЦ.

"На 13.03.2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква", се казва в изявлението.

Неофит стана патриарх през 2013 г. и стана приемник на патриарх Максим, който беше начело на БПЦ от 1971 г. до кончината си през 2012 г.

Ройтерс отбелязва, че около 80% от населението на България изповядва православното християнство.

"Харизматичният Неофит стана приемник на патриарх Максим през февруари 2013 г.", отбелязва Франс прес.

Малко след нахлуването на руските сили в Украйна през 2022 г. патриарх Неофит призова вярващите да отправят "молитви тази война да свърши час по-скоро". Според АФП с този си призив Неофит открито е застанал на страната на Киев, въпреки че Българската православна църква се слави с близостта си с Москва.

"Неофит беше ерудиран човек, който се славеше с вокалните си таланти", отбелязва още Франс прес.

АФП обръща внимание на някои моменти от биографията на покойния патриарх. 

Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София, като светското му име е Симеон Димитров. Той получава богословско образование в София и Москва.

През 1989 г. бъдещият патриарх става ректор на Духовната академия в София, а след това и декан на Богословския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

През 1994 г. той става митрополит.

АФП обръща внимание на това, че при откриването на архиви от комунистическия период през 2012 г. станало ясно, че Неофит е сътрудничел на тайните служби по времето на комунистическия режим в България. Агенцията същевременно подчертава, че досието му е съдържало само сведения за неговите собствени дейности и в него не е имало документи, които да компрометират други хора.

"Никога не съм искал да сторя нещо лошо на когото и да било, нито да се възползвам от привилегии", давани от тайните служби, припомня АФП думи на Негово светейшество по този повод.

ДПА пише, че се очаква приемник на патриарх Неофит да бъде избран в рамките на четири месеца. Понастоящем няма ясен фаворит, отбелязва агенцията.

Асошиейтед прес пише, че се очаква Светият синод на Българската православна църква да избере временен патриарх, докато по-голям църковен съвет не избере приемника на патриарх Неофит.

АП припомня, че през 2019 г. патриарх Неофит се е срещнал в София с папа Франциск, като визитата на папата е била възприета като затопляне на отношенията с Ватикана.