Румъния е най-малко зависимата държава от внос на природен газ сред страните в ЕС и втората най-слабо зависима от внос на петролни продукти, съобщава агенция Аджерпрес, като цитира анализ на румънската Асоциация за интелигентна енергия. Това съобщава БТА.

Европа остава силно зависима от вноса на енергия, а зависимостта от Русия е заместена със зависимост от други държави, сочи анализът на Асоциацията за интелигентна енергия, базиран на данни на Евростат.

"Зависимостта от вноса на енергия в Европа не се е променила значително през последните години, като Европа остава силно зависима от вноса на енергия дори след енергийната криза.

Анализът на данните на Евростат показва, че мерките, предприети в последно време, не са променили значително нивото на енергийна сигурност на Европа, като зависимостта от Русия е заменена със зависимост от други държави. Вижда се, че зависимостта от вноса на енергия от Русия е намаляла три пъти, но не е напълно премахната", уточнява председателят на Асоциацията за интелигентна енергия Думитру Кисалица, цитиран от Аджерпрес.

Зависимостта от вноса на газ дори се е увеличила през последните години, посочва Аджерпрес.

"Анализирайки зависимостта от вноса на газ през последните пет години в зависимост от каналите за транспорт се установява, че е налице рязко намаляване на количествата газ, внасяни по тръбопроводи от Русия, които са намалели четири пъти, но същевременно има трикратно увеличение на вноса на газ от Русия чрез инфраструктура за втечнен природен газ и двукратно увеличение на вноса на газ чрез инфраструктура за втечнен природен газ извън Русия.

За отбелязване е също така, че количеството газ, внесено извън Русия по тръбопроводи, се е увеличило", заяви Думитру Кисалица.

По думите му намаляване на зависимостта от внос се наблюдава единствено на пазара на петролни продукти, където зависимостта на Европа от внос е намаляла с около 8 процента. Това е постигнато на фона на задължението за въвеждане на биогорива в конвенционалните горива, както и благодарение на хибридните и електрическите автомобили. Това е и секторът, в който има най-голямо намаление на зависимостта от енергиен продукт от Русия, като зависимостта от Русия на практика е шест пъти по-ниска, отбеляза председателят на Асоциацията за интелигентна енергия.

Зависимостта от въглища в ЕС се е увеличила през 2021 г. и 2022 г. с повторното пускане на някои въглищни електроцентрали след газовата криза, но след това се е върнала на нивото от 2019 г. Най-малкото намаление на зависимостта от внос от Русия е при въглищата - само с 6 процента, сочи анализът на асоциацията.

"Анализирайки зависимостта на различните държави от вноса на енергия виждаме, че островните държави са на върха на енергийно зависимите, а на противоположния полюс са Румъния (четвъртата най-малко зависима държава в ЕС), изпреварвайки Швеция, Естония и Исландия.

Румъния е страната, която е най-малко зависима от вноса на газ, и втората най-малко зависима от вноса на петролни продукти", заяви председателят на Асоциацията за интелигентна енергия.

В началото на годината министърът на енергетиката Себастиан Бурдужа заяви, че Румъния ще стане най-големият производител на газ в ЕС през първата половина на 2027 г., след като започне производството от находището „Нептун дийп“ в Черно море.

Междувременно страната продължава да внася природен газ, въпреки че има достатъчно складирани количества в хранилищата, отбелязва Евронюз Румъния. Министърът на енергетиката обясни тази ситуация с финансови съображения на доставчиците.

„Ако струва по-скъпо да извлечеш природен газ от хранилищата в Румъния, отколкото да внесеш от България или Унгария, тогава избираш вноса“, обясни Бурдужа.