Европейската комисия поиска България да изпълни задълженията си по регламента за терористичното съдържание онлайн. От Брюксел изпратиха мотивирано становище до страната ни с настояване за отговор до два месеца.

Регламентът изисква терористичното съдържание онлайн в ЕС да се сваля от платформите в рамките на един час от постъпване на заповед за премахване, издадена от органите на държавите от Общността, припомнят от Комисията. Ако България не изпълни искането, от Брюксел могат да сезират Съда на ЕС.

Същевременно Комисията призова България  да транспонира правилно европейското законодателство за борба с расизма и ксенофобията. До София е изпратено допълнително официално уведомително писмо. През юли 2023 г. България прие закон за изменение на Наказателния кодекс, с който частично бяха разрешени повдигнатите от Комисията оплаквания. ЕК обаче счита, че това изменение не отговаря напълно на изискванията расистките и ксенофобските подбуди да бъдат утежняващо обстоятелство за всички престъпления или да се гарантира, че тези подбуди се вземат предвид при определянето на санкциите.

Друго официално уведомително писмо от Брюксел предупреждава страната ни, че не е транспонирала правилно директивата за правото на достъп до адвокат. Тази директива цели да осигури защита от най-ранните етапи на производството за лицата, за които е издадена европейска заповед за арест, както и за заподозрените лица и обвиняемите в наказателното производство.

Отделно мотивирано становище припомня, че България не спазва задълженията по рамковата директива за морска стратегия, която цели да се постигне добро екологично състояние на моретата и океаните.