Германското председателството на Съвета на ЕС и Европарламентът постигнаха временно споразумение за проекторегламент срещу разпространението на терористично съдържание онлайн.

Целта е бързо премахване на такова съдържание в интернет и и създаването на общ за всички страни членки инструмент. Предложените правила ще се отнасят до доставчици, осигуряващи услуги в ЕС, независимо дали централите им са в Съюза или не.

Компетентните органи в държавите членки ще имат правомощията да издават заповед на доставчиците за премахване на терористично съдържание или за блокиране на достъпа до него във всички страни от ЕС. Доставчиците ще разполагат с един час да изпълнят нареждането. Властите в страната, където е базиран доставчикът, получават правото да проверяват заповедите, издадени от други членки на Съюза.

Сътрудничеството с доставчиците ще бъде осигурено чрез контактни точки за обработка на нарежданията.

Работа на страните членки е да определят правилата за наказания в случая на неизпълнение.

Доставчиците, изложени на терористично съдържание, ще трябва да предприемат мерки срещу злоупотреба с услугите им и за да ги защитят от разпространението на това съдържание. Компаниите сами избират какво да приложат.

Интернет доставчиците, предприели мерки срещу разпространението на терористично съдържание през определена година, трябва да съобщят публично за действията си в този период.

Същевременно предложените правила гарантират правата на редовите ползватели и бизнеси, включително свободата на словото и информация, както и свободата на предприемачеството. Това включва правото на защита и на потребителите, чиито съобщения са премахнати, и на доставчиците. Те ще могат да подават оплаквания.