Кой се грижи за реда в центровете за бежанци в София? Този въпрос излезе на преден план след случай на бой в Центъра за настаняване в кв. "Овча Купел", а днес председателката на Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет Мариана Тошева излезе с позиция по темата - че охраната трябва да се осъществява не от частни фирми, а от МВР.

"От страна на Агенцията е осъзната необходимостта в териториалните поделения охраната да се осъществява от служители на МВР, още повече, че и Законът за МВР позволява това, тъй като центровете към ДАБ при МС са и от значение за националната сигурност", пише в позицията на ДАБ. "Аргументите, с които е направено това искане са именно: доказаната практическа невъзможност на охранителните фирми да осъществяват качественото изпълнение на договорите си за охрана и да подсигурят сигурността, както на  настанените чужденци, така и на служителите на ДАБ при МС."

Охранителната фирма "Д.М. Секюрити Груп" ООД, която отговаря за центъра в "Овча Купел", обаче възрази остро на това определение в отворено писмо, разпространено до медиите, с адресат Тошева:

"Както добре Ви е известно, приемането на работата по договорите за охрана се извършва ежемесечно, за което се съставят съответните двустранни протоколи. До момента предоставяната от нас услуга по охрана е приемана като качествена и без съществени забележки. Това е доказано. Изложеното от Вас е неистина", пишат от охранителната фирма.

И намекват, че некоректна страна в договора е била единствено ДАБ - тъй като ежемесечно просрочват плащанията не само към тях, но и към други фирми в бранша.

Охранителите не просто охраняват, става ясно от писмото на "Д.М. Секюрити Груп":

"Обръщам Ви отделно и внимание на добре известния Ви факт, че нашите служители, освен чисто охранителните дейности извършват и множество такива извън предмета на договорите ни, като чистене, раздаване на храна на бежанците, конвоиране на бежанци от един лагер към друг, както и дейности по настаняване на бежанците, след приключване на работното време на администрацията и т.н."

От фирмата подчертават, че техните служители в добавка се стремят да запазват спокойствието между бежанците, и то не само с демонстрации на сила. И не спестяват ужасните условия, в които те работят, а бежанците живеят - "ужасяващи битови и хигиенни условия, а отделно центровете са пълни с краста, дървеници, бълхи и т.н".

От "Д. М. Секюрити Груп" отбелязват още, че ако МВР започне да осъществява охранителната дейност, това ще е в противоречие не само на досегашната практика, но и на европейския опит.

"В повечето държави от Европейския съюз търсещите международна закрила лица, каквито са настанени в центровете на ДАБ, не са охранявани от полиция. Те не са лишени от свобода и имат свободен статут."

От фирмата подчертават, че приветстват усиления контрол около центровете, но считат, че присъствието на униформени и въоръжени няма да помогне да психологическото състояние на настанените там.

"Да не говорим и за финансовите параметри, които ще са в пъти по-високи от това, което плащате в момента", подчертава се в отвореното писмо.

Пълната позиция на Държавна агенция за бежанците:

По повод инцидентите в последните дни с чуждестранни граждани и тиражираното в публичното пространство становище, че е необходимо Държавната агенция за бежанците  при Министерския Съвет (ДАБ при МС) е отговорна за засилване на контрола върху регистрационно-приемателните центрове към агенцията, правим изявлението, че:

Апелираме темата да не се използва за цели на политически формации, дезинформация  и  спекулиране със страховете на хората.

Следва да поясним, че в приемателните центрове на ДАБ при МС се настаняват, търсещи международна закрила лица, а не мигранти. Съгласно международното, европейско и национално законодателство тези чужденци следва да са настанени в центрове от отворен тип, каквито в са и центровете на ДАБ при МС. Това означава, че тяхното придвижване в определените от Закона за убежището и бежанците Зони не е ограничено. ДАБ при МС има задължението да осъществява контрол на чужденците единствено в Центровете за настаняване и няма капацитета и компетенциите да упражнява такъв контрол извън тях - това е в компетенциите на МВР. Благодарим им за това, че си вършат работата. 

Отговорност на Министерството на вътрешните работи (МВР) и от компетенциите на МВР е опазването на обществения ред и сигурност – благодарим им, че си вършат работата!

От страна на Агенцията е осъзната необходимостта в териториалните поделения охраната да се осъществява от служители на МВР, още повече, че и Законът за МВР позволява това, тъй като центровете към ДАБ при МС са и от значение за националната сигурност. 

Аргументите, с които е направено това искане са именно: доказаната практическа невъзможност на охранителните фирми да осъществяват качественото изпълнение на договорите си за охрана и да подсигурят сигурността, както на  настанените чужденци, така и на служителите на ДАБ при МС.

Очакванията ни са, че след покриването от страна на МВР като необходима и задължителна охрана е, че тази случаи ще бъдат намалени до минимум.

За ДАБ при МС е изключително важно хората, които живеят в района на всеки центъра да бъдат спокойни и по никакъв начин да не са застрашени от подобни случаи на агресия.

Отвореното писмо на "Д.М. Секюрити Груп" ООД: