Искането за смяна на финансовия министър Асен Василев от страна на ГЕРБ е "много голям залък". Въпросът е какво от ГЕРБ са готови да дадат срещу това.

Това каза евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев пред БНТ. Така той коментира една от основните теми, спуснати от Бойко Борисов преди преговорите около ротацията на правителството.

"Според мен не са готови да дадат, колкото искат", каза Кънев по повод претенциите на ГЕРБ.

Той все пак изтъкна, че преговорите между партиите в управляващото мнозинство се водят професионално - с писмени начални позиции, след което се преговаря "тихо, упорито, ако трябва цяла нощ".

"Можем само да поздравим политическите лидери в момента, че възприемат един такъв европейски цивилизован подход, това е пътят към успеха. Всичко зависи от хората, които преговарят. Въпросът е да бъде дадено време и спокойствие Имаме нужда от правителство сега, казвам го с пълното съзнание колко безкрайно трудно е да се работи в тази конфигурация", каза още Кънев.

Той бе категоричен, че избори 2 в 1 - парламентарни, заедно с европейските - ще бъде "огромна глупост".

Според Кънев ситуацията сега е много по-различна от времето на Реформаторския блок, когато той водеще прегоеори с ГЕРБ и имаше общо правителство. Кънев припомни, че тогава ГЕРБ е била доминиращата партия в България, докато сега тя е равностойна на влияние от "Продължаваме промяната - Демократична България". Освен това ГЕРБ и ДПС по онова време са имали мнозинство в парламента, което не се е ползвало официално, но винаги е било резервно, когато се е налагало. Докато сега ГЕРБ и ДПС нямат такова мнозинство.

"Сегашният състав на правителството се справи доста добре. В общи линии това е експертен кабинет. Огромна част от министерствата не се управляват от хора, които са с изявена политическа ангажираност", каза още Кънев.

Според него не е чак толкова важно дали ще има коалиционно споразумение. По-важното било да има ясни принципи, по които ще работи правителството.

"И да извършва необходимите реформи. Ако няма реформи, това не е работа", категоричен бе Кънев.