Видеоклип, показващ как мъж удря и блъска главата на жена си в стена, предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Оказва се, че клипът е заснет в Бобов дол от 13-годишното дете на жертвата и насилника. Момичето снимало бруталната сцена с цел да помогне на майка си. 

То изпратило кадрите на баба си веднага след заснемането им, а тя ги публикувала в социалните мрежи, разказва днес бТВ.

От МВР заявиха, че е образувано досъдебно производство. То е за упражнено домашно насилие.

От разследването става ясно, че 39-годишният мъж е причинил лека телесна повреда на съпругата си в семейното им жилище на 10 март.

За случая е уведомена и прокуратурата (виж втория случай в бюлетина по-долу).

По-късно е съобщено, че човекът е открит в София и са предприети мерки да бъде приведен в ареста в Бобов дол.

Служители на Районното управление в миньорския град са предприели действия по защита на жертвите.

От съобщение на държавното обвинение обаче става ясно, че само в Кюстендилско в момента се работи по три случая на домашно насилие:

По преценка на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Кюстендил по досъдебно производство, образувано за извършени престъпления в условията на домашно насилие, са налице достатъчно данни за привличане на лицето В.А. в качеството на обвиняем. Деянията са квалифицирани по чл. 131, ал.1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 1 от НК и по чл. 144, ал. 3, т. 3, вр. чл. 144, ал. 1 от НК.

В хода на разследването е установено, че на 11.03.2024 г. в къща в гр. Кюстендил 59-годишният В.А. причинил телесна повреда на съпругата си. Ден по-рано той й се заканил с убийство, което би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Предстои днес на В.А. да бъде предявено постановление за привличането му към наказателна отговорност за извършените от него деяния и задържането му за срок до 72 часа.

***

Под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил, Териториално отделение – Дупница, се водят две други досъдебни производства, образувани за престъпления, извършени в условията на домашно насилие.

Едното от тях е образувано след получен сигнал за деяние по чл. 131, ал. 1, т. 5а от НК. На 10.03.2024г. в жилище в гр. Бобов дол била причинена телесна повреда на Т.А. Пострадалата е разпитана. Понастоящем продължават действията по издирване на извършителя на побоя - 39 годишният Н.А.

***

Установява се местонахождението и на лицето, спрямо което е получен сигнал, свързан със закана с убийство – престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

На 11.03.2024 г. Е.Н. получила съобщение чрез мобилно приложение WhatsApp, съдържащо закани срещу личността й. То е било адресирано от мъжа, с когото от години съжителства на семейни начала – С.И. (на 52 години). Освен това пред вратата на общото им жилище в с. Бистрица, община Дупница, тя намерила чук.

Действията по разследването по досъдебните производства продължават под надзора на прокуратурата.