Въпреки ужасното време, по случай Международния ден за елиминиране на насилието над жени в София и в редица големи градове ще се проведе шествието "Нито една повече!". Протести ще има и в Пловдив, Варна и във Велико Търново, пояснява БНР.

Денят се отбелязва с протест в столицата за шеста поредна година.

Феминистки структури, организатори на шествието в столицата и съорганизатори на протестите в другите градове, продължават да алармират за нарастващите случаи на домашно и полово базирано насилие и отправят искания към българските институции за незабавни действия спрямо физическото, сексуалното, психическото, икономическото и структурното насилие.

Сред исканите мерки са и полагането на целенасочени усилия срещу ежедневно нарастващото институционално насилие и хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ+ деца и жени, преразглеждането на сериозните пропуски в законодателството спрямо осигуряването на човешките права и достоен живот на транс и интерсекс хората в България, както и предприемането на мерки, които да защитят телесната автономност на подрастващите деца и млади хора.

Протестът в София е от 17:00 часа пред Съдебната палата.