"Преди две седмици обявихме началото на процеса по реставрация на емблематичната сграда на хотел „Париж“ на бул. „Княгиня Мария Луиза“. Тогава поех ангажимент да опитаме да се погрижим и за още от тези 250 сгради, паметници на културата в София, които са в лошо състояние."

Това пише днес в пост кметът на София Васил Терзиев. И описва следващата си стъпка:

"Подадох писма до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за преразглеждане на становищата за три сгради в центъра в града. Това са сгради, които са застрашени да загубят своята културно-историческа стойност и напълно да изчезнат поради инвестиционни намерения, предвиждащи тяхното надстрояване, пристрояване или напълно събаряне."

Градоначалникът ги изрежда и посочва със снимки:

Първата сграда е на ул. „Любен Каравелов“ 34, построена е през 1941 г. и е един от характерните образци на архитектурата в стил „рационализъм“, запазени в София. Тя е била собственост на видния български юрист, общественик, историк и публицист проф. д-р Константин Кацаров. Заявените инвестиционни намерения променят параметрите на сградата, стила и културно-историческата й стойност.

Втората сграда се намира на ул. „Мизия“ 9. В нея е живял известният художник и преподавател проф. Симеон Велков. Отрицателни становища вече са дадени и от кмета на район “Средец” и Български национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места.

Третата сграда е на ул. „Стара планина“ 9 и е част от определената в Закона за културното наследство охранителна зона на архитектурно-строителна недвижима културна ценност „Учебна сграда, бивша Първа мъжка гимназия“.

"Вярвам, че тези сгради могат да бъдат възстановени в автентичния си вид и да се използват. София няма как да има бъдеще, ако не се грижи за историческите си ценности като част от недвижимото културно наследство", пише още Терзиев.