Възможно ли е това, което стана в София при избора на комисиите в столичната община, да се случи и в парламента? Този въпрос зададе пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Мартин Димитров.

Председателските места в комисиите бяха разпределени основно между ГЕРБ и БСП, с помощта на "Възраждане", заради което в София се заговори за опозиционно мнозинство.

Според Димитров няма как целият този избор, който се случи изневиделица и в рамките на няколко часа, да не е бил предварително договорен. Той отбеляза, че официални преговори по темата между партиите, които гласуваха заедно, не е имало.

Димитров каза още, че ГЕРБ не са сигурни дали искат това правителство да продължи. Защото ако то продължи ще има смяна на регулаторите, а сегашният им състав е избиран от ГЕРБ, ДПС и БСП.

Димитров отрече твърденията, че "Продължаваме промяната - Демократична България" просто искат да сложат свои хора в регулаторите. И даде пример, че Борислав Белазелков, който бе номиниран  от "Продължаваме промяната - Демократична България" и избран за конституционен съдия, "не е наш човек".

Димитров обясни, че Белазелков е авторитетен и реформаторски настроен експерт и именно такива хора трябва да бъдат избрани в регулаторите.

"Смятам, че има хора в ГЕРБ, които не искат да продължи това правителство. Какво се промени в последно време? Какво е различно? Различното е това, което се случи в София.

ГЕРБ формира мнозинство в общинския съвет, което мнозинство е изцяло под контрола на ГЕРБ. Това стана заедно с БСП, "Възраждане", ИТН и ВМРО, които се представяха за опоненти. Очевидно е имало много тайни срещи.

Защото няма как да избереш всички председатели на комисии без това да е организирано, да е имало много тайни срещи, подготовка.

И ГЕРБ сега се питат защо, ако са го направили в общинския съвет да не опитат да го направят и в Народното събрание".

Това каза Димитров. И допълни:

"Как избираш за няколко часа председатели на всички основни комисии, ако това не е подготвено? Естествено, че е било разпределено между ГЕРБ, "Възраждане" и БСП.

Познавайки добре ГЕРБ, според мен сега им тежат отношенията в Народното събрание, които са равноправни. На много теми им казваме не.

Ние имаме с ГЕРБ много важни различия, като това, че тези регулатори те ги назначиха".

Димитров посочи, че ГЕРБ никога не са казвали, че например КЗК, която не работи, не им харесва.

"Ако това правителство продължи, всички регулатори ще бъдат сменени и то по начин, който ще се търси качество и работа оттук нататък. Сегашните регулатори са назначени от ГЕРБ, често с БСП, винаги с ДПС и въпросът е тази промяна могат ли да я допуснат.

Една от причините да има толкова голямо напрежение сега и да не се иска да продължи правителството е, че ако продължи тези регулатори, ще бъдат сменени", заяви депутатът.

Мартин Димитров посочи, че "в никакъв случай не искаме на всяка цена да управляваме с ГЕРБ".

"Искаме да продължи това правителство само и единствено, ако то ще произвежда резултати като Шенген, еврозона, продължение на съдебната реформа и битката с корупцията, регулатори, които да започнат да работят", посочи депутатът.

КРАТЪК КОМЕНТАР

Любен Обретенов

Това, което се случи в София при избора на комисии, най-вероятно щеше да се случи и в парламента, ако не беше войната в Украйна. ГЕРБ, ДПС и БСП бяха основните политически представители на статуквото при трите управления на Бойко Борисов. Освен регулаторите те избраха заедно главния прокурор Иван Гешев и шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

В настоящия парламент ГЕРБ, ДПС и БСП имат общо 128 депутати, а за мнозинство се искат 121.

Партиите на промяната - "Продължаваме промяната - Демократична България" - щяха да са в опозиция и именно това щеше да е автентичното обществено разделение в България. Фактът, че БСП отказва да подкрепя помощ за Украйна обаче промени ситуацията, тъй като войната на Путин стана основен приоритет за нашата национална сигурност.

Така "Продължаваме промяната - Демократична България" влезе в общо управление с ГЕРБ с идеята все пак да опита да извърши някои от реформите, заложени в програмата й.