Високите цени на петрола, заобикалянето на санкциите и държавните инвестиции дават на Русия достатъчно ресурси, за да продължава да воюва в Украйна с интензитета, който поддържа в момента, в продължение на най-малко още две години напред.

Това се казва в доклад на литовското разузнаване, който бе публикуван днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия реформира и подсили армията си в Украйна през миналата година, сега е напът да разшири военния си капацитет по границите на НАТО, се казва в годишната оценка на заплахите, пред които е изправена Литва.

Докладът е изготвен от Държавния департамент за сигурност и Службата за отбранително разузнаване и сигурност.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу във вторник заяви, че подсилва военните си части в северната и западната част на страната в отговор на военните учения на НАТО до границите ѝ, припомня Ройтерс.

В доклада на литовските служби пише, че руското разузнаване полага усилия да заобиколи санкциите, наложени върху отбранителната индустрия на Москва. Докато Русия открито се снабдява с оръжия и муниции само от Иран и Северна Корея, Китай стана нейният най-голям доставчик на микрочипове, а юанът се превърна в основната валута за руските международни транзакции.  

Литовските служби допълват, че откакто миналата година Русия разположи тактически ядрени бойни глави в Беларус, тя започна усилено да изгражда и военна инфраструктура.  

Разузнавателните служби на Русия и Беларус полагат по-големи усилия за вербуването на литовци и миналата година Литва е задържала няколко свои граждани по обвинение, че са продавали информация на Беларус.  

Китай също е засилил шпионската си активност в Литва през 2023 г., след като Вилнюс позволи на Тайван да открие де факто посолство в страната, пише в доклада. В киберпространството действат лица, "свързани с Китай", които редовно се опитват да проникнат в мрежите на литовските държавни институции, за да извлекат данни, се посочва в годишната оценка на заплахите пред Литва.