Парламентът подкрепи единодушно с гласуване оставката на премиера Николай Денков, която бе подадена вчера.

216 депутати гласуваха "за", "против" и "въздържал се" нямаше.

Правителството ще продължи да изпълнява служебните си ангажименти до избора на ново. Това припомни министър-председателят Денков, който се изказа в началото на заседанието, след което отиде на редовното заседание на кабинета. 

"Внесената оставка е в изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация, подписана с ГЕРБ-СДС, с която редовното правителство е заработило на 6 юни 2023 г. Въпреки саботажите и провокациите сме готови да продължим напред с изпълнението на управленската програма с премиер Мария Габриел", каза Денков.

Той благодари на Габриел и народните представители, които са подкрепяли кабинета. 

"Въпреки, че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, неведнъж бе взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от тази декларация", посочи още Денков.

И подчерта, че остава да бъде изпълнена ключовата шеста точка, която предвижда да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента.

"Време е да направим заедно с вас и тази решаваща стъпка, да покажем последователност и уважение в полза на хората и бизнеса, като извървим докрай пътя на реформите, по които поехме преди девет месеца. Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси", заяви премиерът в оставка.

И допълни:

"За да започнат регулаторите да регулират обществените отношения, а не да бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси и за да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка - затова на масата на преговорите сложихме за обсъждане реформи, а не имена и с депозираната от мен оставка, отправяме покана преговорите да започнат веднага".

Денков изброи и свършеното от правителството му за деветмесечието.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков изтъкна, че премиерът Денков е спазил обещанието, което е дал преди 9 месеца. 

"Властта за нас не е крайна цел, тя е средство за промяна", каза Петков.

Той посочи, че за последните 9 месеца са приети промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, България е влязла в Шенген, макар и частично, приет е антикорупционен закон, бюджетът е с дефицит под 3% и др. 

"Днес вече българите очакват да имат премиер, който е образован, проевропейски, баланскиран, никой да не е с монопол във властта. Пенсионерите очакват да не са под линията на бедност. Учителите очакват техните заплати да са над средната за страната.

Кметовете очакват да имат равен достъп до финансиране. Хората нямат страх от енергийната зависимост от Русия. Очакват да няма джуджета и нотариуси, а прокурорите да имат само обществен интерес. Тези промени са необратими. Който и да управлява от тук нататък трябва да отговаря на тази очаквания.

Простотияата, зависимостта от други държави, наглите изказвания, не са част от очакванията на българския народ", каза още Петков, визирайки завихрилия се дебат "на висок стил" от страна на "Възраждане" и "Има такъв народ".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че премиерите в България винаги са натоварени с огромни очаквания.

"Министър-председател означава главният служител на изпълнителната власт. На академик Денков му се падна да изпълнява тази роля в трудно време. Няма политическа алтернатива, защото няма политически идеи. Има дълбока криза на общественото съзнание в България.

Това правителство имаше за задача да прекъсне парламентарната криза. То беше острието на опит да видим дали в това разделение можем да търсим намиране на някакви съгласие, баланси. Това се случи в условията на тежки компромиси. Ще плащаме цената, не сме се крили от това.

Академик Денков застана в центъра на това невъзможно предприятие. Той успява да комбинира липсата на крайност и ексцесии с възможност да не губи фокус върху важните приоритети, върху реформите. Затова днес искам да му благодаря", каза още Иванов.

Най-активни в дебата бяха от "Възраждане" и "Има такъв народ", които не се притесняваха да използват дори нецензурни намеци и изрази от парламентарната трибуна по адрес на опонентите си от управляващите.

"Това деветмесечие днес приключва, следващото, което ни чака, ако се случи, ще бъде същото, но по три", коментира лидерът на левицата Корнелия Нинова. "Дано се стигне до предсрочни избори две в едно", пожела тя и уточни, че БСП ще подкрепи оставката.

Постигнаха математически сбор от брой депутати, но той е моралното дъно на политиката, защото хора, които взаимно се отричаха, се събраха, направиха го в името на властта, събра ги страхът и алчността, коментира лидерът на БСП. 

Нинова отбеляза, че в управленската програма Денков/Габриел има пет приоритета. Според нея приоритетът за влизане в Шенген е изпълнен на 3% и няма да влезем в еврозоната в началото на следващата година.

"Още няма закон за съдебната власт, антикорупционна комисия, нито крачка напред по отношение на истинска съдебна реформа -  всичко е деление на порции", обясни Корнелия Нинова. "Това правителство трябва да си отиде, то е създадено за овладяване на държавата", подчерта тя.