Депозираната вчера оставка на премиера Николай Денков ще бъде гласувана днес.

За това се е разбрал Председателският съвет - помощен орган към председателя на Народното събрание.

Точката е включена в дневния ред на депутатите по предложение на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България", номинирала Денков за премиер.

С оставката на министър-председателя се подава такава и за целия състав на правителството. То става правителство в оставка и продължава да изпълнява функциите си до избор на ново.

Тя ще се гласува в отсъствието на лидера на (не)коалиционния партньор ГЕРБ - Бойко Борисов, който заедно с вицепремиера и евентуален бъдещ премиер Мария Габриел замина на среща на ЕНП в Букурещ.

На влизане в парламента съпредседателят на ДБ Христо Иванов посочи, че няма нищо необичайно в днешното гласуване, предвид факта, че ротацията на 6 март бе планирана и разписана в документи на ПП-ДБ и ГЕРБ преди девет месеца. И не очаквал ГЕРБ да не подкрепи.

"Това дали ще вървим към избори или не зависи от това дали ще можем да се договорим за конкретни гаранции за реформи", посочи той в коментар за предложеното вчера от ГЕРБ коалиционно споразумение, което следва предложения от обединението миналия месец меморандум.

"Ние сме изпълнили нашите задължения. Оттук насетне зависи от колегите от ГЕРБ дали ще спазят тяхната част от уговорката", заяви на влизане в НС и депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер.

Очаквайте подробности.