Бившият конституционен съдия - кадърът на ГЕРБ и бивш депутат и зам.-председател на парламента от квотата й - Анастас Анастасов, е бил назначен за шеф на правната дирекция в Народното събрание.

Това е станало със заповед на председателя Росен Желязков (ГЕРБ), считано от 1 март, съобщава Капитал.

Назначението, случило се без конкурс, защото е "по заместване" (стар прийом да се избягват конкурсите, като всяко временно нещо обикновено става постоянно), е любопитно на няколко нива.

Първо: то следва освобождаването от позицията на Ива Митева. 

Ива Митева бе председател на два парламента - 45-ия и 46-ия, и заместник-председател в 47-ия. Работеше в НС от 2000 г., бе шеф на правната дирекция преди да оглави парламента, след като се яви на избори с листата на "Има такъв народ". Освободена бе миналия октомври с подпис на председателя на парламента Желязков с формалния мотив вливане на дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС", на която бе шеф, в дирекция "Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове". Така се обособи дирекция "Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на Европейския съюз". 

Пролет Михайлова, която замени Ива Митева, наскоро е била назначена за главен редактор на Държавен вестник. Това е овакантило поста за Анастасов, макар видимо да не става въпрос за "заместване".

Второто: Деветгодишният му мандат в Конституционния съд изтече в средата на ноември 2021 г. Но оказва се, впоследствие е бил назначен за сътрудник в парламентарната комисия по вътрешна сигурност (на която е бивш председател), пише Капитал.

А комисията доскоро се председателстваше от... шефката на парламентарната група Десислава Атанасова, избрана през януари със скандал за... конституционен съдия.

Трето: Новината идва на фона (не)коалиционните спорове за назначенията в държавата, като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов иска да одобрява дори директорите на териториалните звена на институциите, за които иначе отговарят министрите (за справка, днес даде за пример смяната на шефа на НАП в Бургас, която не била консултирана от финансовото министерство с неговия кмет Димитър Николов).