Глобалният санкционен режим на ЕС за нарушаване на човешките права, наричан европейският „Закон Магнитски“,  да носи името на Алексей Навални.

Това ще предложи днес върховният представител на Съюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той говори преди началото на Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

Режимът влезе в сила през 2020 г. Докато бе обсъждан от страните членки, имаше идея той да бъде наречен "Магнитски" – на името на убития в руски затвор руски адвокат Сергей Магнитски. Гибелта на юриста, представлявал интересите на инвеститора Бил Браудър, бе причината за приемането на този санкционен режим. Той е подобен на приетия в САЩ закон „Магнитски“.

Алексей Навални – противник номер 1 на режима на Владимир Путин, почина преди три дни в трудова колония зад полярния кръг, където изтърпяваше присъда. Смъртта му ще бъде сред главните теми на срещата на външните министри. На нея е поканена и Юлия Навалная – вдовицата на Навални.

„Целта е името му завинаги да бъде вписано в работата на ЕС за защита на правата на човека“, обоснова идеята си Борел.

Страните членки ще предложат санкции във връзка със смъртта на опозиционера, посочи дипломат номер 1 на Европа. И допълни, че главният отговорен за това е Путин. Вина носи и системата от места за лишаване на свобода в Русия.

Според Борел е важно също министрите да изпратят силно послание за подкрепа до руската опозиция.

Днес ще бъде обсъден и 13-ият пакет санкции срещу Русия. Той трябва да бъде одобрен до 24 февруари, когато се навършват две години от нахлуването в Украйна.

Все още Унгария продължава да блокира този пакет. Всички останали 26 държави от ЕС обаче са „за“. Надеждите са днес Будапеща да бъде убедена да се присъедини, заяви западен дипломат пред „Политико“.

Близкият изток ще бъде друга ключова тема на Съвета. Борел ще продължава да настоява за единство по въпроса за санкции срещу еврейски заселници екстремисти на Западния бряг. Все още има разногласия и затова тази мярка не може да бъде предложена.