"Канзас Сити Чийфс" подчини "Сан Франциско Фортинайнърс" - 25:22 след продължение, на 58-ия финал по американски футбол Супербоул и спечели трета титла в последните пет години. И общо четвърта.

Двубоят на стадиона в Лас Вегас бе изключително драматичен, макар и неособено атрактивен за гледане, тъй като доминираха защитите на двата отбора. В редовните 60 минути резултатът бе 19:19. 

В продължението "Найнърс" първи имаше топката и отбеляза фийлд гол - 3 т. В последвалата атака шампионите, водени от направилия пореден исторически победен мач куотърбек Патрик Махоумс, стигнаха до тъчдаун, което означаваше край.

Махоумс бе избран за Най-полезен играч (MVP) - за трети път. А "Сан Франциско" загуби трети финал и втори от "Канзас Сити" (след 2020 г.), като последния успех на големия финал за тима си остана в далечната 1995 г.

Това бе първият Супербоул в Лас Вегас. За първи път от 2003-2004 г. отбор печели в две поредни години. За последно това направи "Ню Инглънд Пейтриътс", а "Чийфс" на треньора Анди Рийд, Махоумс и Травис Келси може да бъде наречен династия. Рийд е петият наставник, спечелил трофея "Винс Ломбарди" поне три пъти.

И двата отбора направиха грешки, довели до смяна на притежанието на топката. "Сан Франциско Фортинайнърс" поне на два пъти пропусна да спечели - и в редовното време, и в продължението. Водеще в резултата в по-голяма част от срещата.

До голяма степен решаващ се оказа пропуск на кикъра (ритащият топката) Джейк Муди за 1 точка. Шутът му бе блокиран, от това се случва много рядко от малко разстояние, когато трябва да се добави още 1 т. след записан тъчдаун. 

След това Махоумс докара мача до продължения - 19:19, в които "Найнърс" се размина с тъчдаун и в последната атака бе наказан. Калифорнийците отново се задоволиха с фийлд гол (3 т.), така "Канзас" можеше да приключи мача с тъчдаун и го направи. Махоумс подаде на Мекол Хардман, който хвърли тима си и феновете му в дива радост.

Защитата на "Сан Франциско" като цяло се справи с нападението на своя опонент - един от големите въпроси преди битката. Но пък отбраната на "Чийфс" бе дори още по-безпощадна към куотърбека Брок Пърди и компания. "Г-н Нерелевантен", наречен така заради това, че бе избран като последен в избора на новобранци през 2022 г., не успя да извърви пътя от нулата до самия връх - не и този път.

Махоумс завърши с 34 точни подавания от 46 опита за общо 333 ярда. Имаше решаващи изяви и с краката си, пробягвайки ключови разстояния, особено в последната атака. Веднъж негов пас бе пресечен от защитана на "Сан Франциско", но нападението не се възползва след това.

Брок Пърди не беше много ефективен - 23 от 38 подавания за 255 ярда, един тъчдаун пас и без пресечен пас, но и грешки в няколко ключови момента, като например последната акция на "Найнърс".

Шоуто на полувремето

Изнесе го Ъшър, който няма да вземе хонорар - парите отиват за благотворителност. Беше пищно, с много танцьори, смяна на декори, певецът смени няколко костюма, кара летни кънки и т.н. Представлението му обаче няма да се запомни кой знае с какво, едва ли ще влезе в топ 10 на най-добрите концерти на полувремето на големия финал.

Приятна изненада бе появата на Алиша Кийс (долу), която за няколко минути също се появи на сцената на терена - първо на ефектно пиано. Ъшър участва и в една от рекламите, излъчени по време на мача, като за 30 секунди са платени 6,5-7 милиона долара.

Звездите на мача

В разпродадените ложи на стадиона личаха популярни личности като Илон Мъск, Джей Зи и съпругата му Бионсе, Дженифър Лопес, Леброн Джеймс, звезди от всички сфери на обществения живот в САЩ.

Разбира се, Тейлър Суифт, която пристигна с личния си самолет от Япония часове преди началото на мача. В нейната ложа личаха друга певица - Лана дел Рей, актрисата Блейк Лайвли и т.н. Всички те бяха доста емоционални по време на двубоя, като - напълно според очакванията, камерите ги показваха постоянно.

След края на драмата Суифт слезе на терена, за да разцелува и прегърне своя любим Травис Келси. Нападателят на "Чийфс" изживя много разнопосочни емоции.

В началото, когато играта на "вождовете" в нападение не вървеше, повторенията показаха как Келси се скара гневно на Анди Рийд и дори го бутна, като негов съотборник дръпна звездата настрани. Тайтендът потърси сметка защо не е бил на терена за важно разиграване.

В края прословутото взаимодействие между Патрик Махоумс и Травис Келси проработи, вторият не стигна до тъчдаун, но имаше изключително важни изяви, включително в победната атака в продълженията.