„Може би е време за преустановяване на дипломатическите отношения с Русия“, заяви българският депутат Александър Йорданов от ГЕРБ-СДС и Европейската народна партия (ЕНП).

Той направи изявлението си от трибуната на Европейския парламент в Страсбург.

Това стана по време на дебат, посветен на необходимостта от подкрепата на ЕС за Украйна две години след започването на руската агресия.

„Според Виенската конвенция тези отношения предполагат приятелство и сътрудничество. Но с Русия на Путин не можем да имаме отношения на приятелство и сътрудничество. Защото ние не сме Орбан, В междудържавните отношения освен интереси трябва да има и морал, принципи и ценности“, мотивира се Йорданов, който някога бе посланик на България в Скопие и Варшава.

Евродепутатът бе категоричен, че са необходими още санкции срещу Русия и непоколебими военни действия.

„Русия трябва да изпита целия ужас от войната, която започна, да бъде поставена в пълна изолация“, каза още Йорданов.

Евродепутати, предимно от радикалната група „Левицата“, критикуваха ЕС и САЩ, че само подклаждали войната в Украйна.

Това предизвика реакцията на друг наш евродепутат – Радан Кънев (ДБ/ЕНП)

„Две години след агресията на Русия и 20 години след отравянето на Виктор Юшченко (прозападен президент на Украйна в периода 2005-2010 г. - б.р.) в тази зала има безполезни идиоти, които трябва да се събудят и да видят какъв е режимът в Кремъл“, каза Кънев.

Колкото до това, че Русия не иска някой да се меси в нейния „заден двор“, той изтъкна, че тази нагласа в Кремъл включва не само София и Букурещ, но и Берлин и Брюксел.