Американският гигант в онлайн търговията "Амазон" (Amazon) и производителят на роботизирани прахосмукачки "айРобот" (iRobot) обявиха, че ще прекратят плановете си за сливане заради съпротивата от страна на антитръстовите регулатори на Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Компанията "айРобот", произвеждаща марката прахосмукачки "Румба" (Roomba), представи планове за преструктуриране, целящи намаляване на разходите ѝ. Те включват съкращения на около 31 процента от персонала, или 350 работни места. Компанията също така съобщи, че Колин Енгъл се е оттеглил от поста като главен изпълнителен директор.

От "Амазон" заявиха, че предложеното от тях придобиване на "айРобот" за 1,4 милиарда долара няма вероятност да получи регулаторно одобрение от ЕС. Според оповестена от Ройтерс по-рано през месеца информация, основните притеснения са, че "Амазон" може да наруши конкуренцията във връзка с предлагането на такъв тип продукти на своя онлайн магазин, особено във Франция, Германия, Италия и Испания.

"Разочаровани сме, че придобиването на "айРобот" от "Амазон" не можа да продължи", каза Дейвид Заполски, главен съветник на онлайн търговеца.

Акциите на "айРобот" се сринаха с около 12 на сто при отварянето на вчерашната търговия на Уолстрийт, а тези на "Амазон" отбелязаха ръст с 0,25 на сто.