Китай следи внимателно дали Съединените щати ще продължат да помагат на Украйна, предупреди в неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.

Той каза това във Вашингтон, където пристигна на посещение, за да защити военната подкрепа за нападнатата от Русия бивша съветска република, информира БТА.

След като достави на Украйна оръжия за десетки милиарди долари, администрацията на президента демократ Джо Байдън изчерпа заделените за целта средства. Байдън поиска от Конгреса да одобри отпускането на още 61 милиарда долара, но преговорите с републиканците са в задънена улица, обобщава АФП.

"Това, което има значение, е подкрепата за Украйна да продължи, защото трябва да осъзнаем, че Пекин следи внимателно този процес", каза генералният секретар на НАТО пред американската телевизия "Фокс нюз".

Той също така предупреди, че ако Русия на президента Владимир Путин надделее в Украйна, това "ще направи по-уязвима не само Европа, но и всички нас, включително Съединените щати".

Западната помощ за Киев играе разубеждаваща роля в световен план, подчерта Столтенберг. Той отбеляза, че договаряното в момента в Конгреса на САЩ споразумение "всъщност е добро", като се аргументира, че "само с малък дял от американския военен бюджет" е била "унищожена значителна част от руската армия".

"Следователно трябва да продължим помощта за Украйна", каза в заключение генералният секретар на НАТО.

Предвидено е Столтенберг да се срещне в понеделник във Вашингтон с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, министъра на отбраната Лойд Остин и съветника на президента Джо Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. Във вторник той ще разговаря с лидерите на двете американски партии в Конгреса, които преговарят сега по отпускането на нова помощ за Украйна.

Републиканците обвързват съгласието си с мерки срещу имиграцията, в момент, когато броят на мигрантите, влизащи в Съединените щати от Мексико достигна рекордно високо равнище. Предишният президент на САЩ - републиканецът Доналд Тръмп, който има всички шансове да бъде избран отново на поста през ноември, призовава своите съпартийци в Конгреса да отхвърлят "лошото споразумение", отбелязва АФП.